Wykonanie
Dziś kolejny "clasic" wakacyjny - grillowane skrzydełka, szybko, prosto i smacznie.Składniki:*
mięso: skrzydełka z
kurczaka (ilość dowolna, w zależności od tego ilu mamy chętnych do rozkoszowania się tą znakomitą "ogrodową" potrawą. Tym razem wzięliśmy 1,5 kg i na taką ilość podaję poniżej składniki do marynaty.*
sos sojowy (1/3 szklanki)*
oliwa z oliwek (2-3 łyżki)*
miód (4-5 łyżki)*
ocet balsamiczny (2 łyżki)*
cytryna*
czosnek (1 główka)*
papryczka chilli*
pieprz,
sólWykonanie:
Przygotowanie marynaty:Do miski wlewamy kolejno
sos sojowy,
oliwę,
ocet balsamiczny, dodajemy
miód i drobno pokrojoną papryczkę (sami decydujemy ile) oraz
czosnek (najlepiej posiekany) na koniec
sok z cytryny.Do tak przygotowanej marynaty przekładamy osuszone na ręczniku papierowym skrzydełka.Wkładamy do lodówki (min. 2 godz)
Dla poprawienia smaku skrzydełek, stosuję prostą metodę, w trakcie marynowania
mięsa, co jakiś czas nakłuwam skrzydełka nożem, i mieszam w marynacie. Dzięki
czemu,
mięso "wchłania" smaki marynaty.
Grillujemy. Oczywiście jak zawsze z grillem, każdy ma pewnie swój wypróbowany sposób, aby
mięso było wypieczone, ale i przy tym co chyba jest najważniejsze soczyste. Moja metoda, unikać ognia, lepiej nie co dłużej, ale na żarzącym się drewnie niż spalić
mięso na szalejących płomieniach ognia. Zwłaszcza, że na naszych skrzydełkach jest
miód, i mogą za szybko się "skarmelizować". W trakcie grillowania, polewam skrzydełka resztką marynaty.
Skrzydełka podajemy z pieczonymi
ziemniakami (z dodatkiem świeżego
rozmarynu) oraz mizerią.Smacznego.