ßßß
Cookit - przepis na pikantny krem ze smażonych pomidorów
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
pikantny krem ze smażonych pomidorów
Składniki
Pomidor
Czerwona cebula
Czosnek
Chili
Sos sojowy
Cukier trzcinowy
Ciemny muscovado
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Ocet balsamiczny
Wykonanie
(2-3 porcje)2 PUSZKI KROJONYCH
POMIDORÓW
2 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
CZERWONE CEBULE
CZOSNEK
(4 ząbki)2-3 SUSZONE
PAPRYCZKI CHILLI
(lub szczypta mielonego chilli/płatków
chilli
)
SOS SOJOWY
(4 łyżki)
CUKIER TRZCINOWY
(najlepiej
ciemny muscovado
) (2 łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL
PIEPRZ
DO PODANIA:
OCET BALSAMICZNY
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oliwy z oliwek
, dodajemy pokrojoną w kosteczkę
cebulę
,
czosnek
i
chilli
, smażymy by warzywa zmiękły i lekko się zrumieniły. Dodajemy
sos sojowy
,
cukier
i
pomidory
z puszki (najpierw lekko odsączamy je od soku, sok zostawiamy na później). Całość smażymy 3-4 minuty, odstawiamy z ognia i przestudzamy. Wkładamy do blendera, dodajemy sok z
pomidorów
i miksujemy na gładką masę (można użyć też blendera ręcznego). Przecieramy do garnka przez sitko o drobnych oczkach by pozbyć się grudek i pestek. Podgrzewamy, doprawiając do smaku
solą
i
pieprzem
(ew
sokiem z cytryny
). Zupę przelewamy do miseczek, skrapiamy
octem balsamicznym
. Gotowe!.
Źródło:
http://thefoodtime.com/pikantna-zupa-krem-ze-smazonych-pomidorow
Przepisy powiązane
Pomidorowa prosto z pieca!
Krem z pieczonych pomidorów - Buszująca w kuchni
Karczek z grilla
Kotlet wołowy w słodkim sosie z karmelizowaną cebulą i cukinią
Domowy ketchup z szałwią i topinamburem
Składniki powiązane (0)