Wykonanie
Właściwie ten przecier to bardziej sos niż
ketchup, przynajmniej różni się on bardzo znacznie od tego kupnego stąd borykam się z nazewnictwem bo mój przypomina bardzo dobrej jakości
sos pomidorowy jako dodatek do czego się da, niekoniecznie tylko do
makaronów! Sama muszę przyznać jestem zaskoczona nie tylko jego smakiem ale kolorem, pięknym zapachem i lekką konsystencją. W tym roku to tylko mała próba wykonania własnego
ketchupu ... w końcu wszyscy robią to i ja :-) ale sądzę, że kolejny rok będzie nieco lepszy w moje udane weki z tego roku! Topinambura użyłam zamiast
octu jabłkowego, jest dość kwaśny więc sprawdził się idealnie a i kusił swoim niepowtarzalnym zapachem. Polecam!
przepis własnySkładniki: na 2 butelki 350ml1kg
pomidorów lima4 ząbki
czosnku4 łyżki pasty z topinamburagarść
szałwi2 łyżki
oliwy z oliwek1
liść laurowy75g
cukru trzcinowegopieprz,
chili i
sól do smaku według uznania
Pomidory myjemy, wykrawamy szypułki.
Czosnek przecisnąć przez praskę,
cebulę pokroić w kosteczkę,
zioła umyć, osuszyć.W dużym garnku rozgrzać
oliwę i poddusić
czosnek z
cebulą,
ziołami oraz
listkiem laurowym. Dodać
pomidory i resztę składników oprócz topinambura i gotować na lekkim ogniu 40 minut od czasu do czasu mieszając. Mus
pomidorowy przecedzić przez sito by pozbyć się skórek, przelać go do garnka i dodać na końcu topinambur i dalej dusić około 20 minut. Przelać przecier do butelek bądź słoiczków i natychmiast zamknąć.Smacznego :-)