ßßß Cookit - przepis na Sos marinara

Sos marinara

nazwa

Wykonanie

To jest mój ulubiony przepis na sos,kiedy muszę przygotować jakiś sos "na szybko". Ten jest idealny do przepisów na zapiekanki makaronowe, bakłażana czy kurczaka w parmezanie, do pizzy, francuskiej bagietki lub kiedy potrzebujesz dipu do "paluszków" z cukinii/marchewki/selera czy pałeczek mozzarella lub tam gdzie potrzebny jest sos.
Składniki :
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, rozgniecione
puszka przetartych pomidorów
1 mały liść laurowy
1 łyżeczka oregano
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
sól, pieprz
W średniej wielkości garnku, rozgrzewamy, na średnim ogniu, oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i podsmażamy, aż uzyka złoty kolor, uważając aby go nie przypalić. Dodajemy rozdrobnione pomidory, sól, pieprz, oregano i liść laurowy. Mieszamy i zmniejszamy ogień na niski. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 - 20 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy świeżej bazylii. Gotowe!
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/02/sos-marinara-marinara-sauce.html