Wykonanie
To jest mój ulubiony przepis na sos,kiedy muszę przygotować jakiś sos "na szybko". Ten jest idealny do przepisów na zapiekanki
makaronowe,
bakłażana czy
kurczaka w
parmezanie, do pizzy,
francuskiej bagietki lub kiedy potrzebujesz dipu do "paluszków" z cukinii/marchewki/selera czy pałeczek
mozzarella lub tam gdzie potrzebny jest sos.Składniki :1 łyżeczka
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku, rozgniecionepuszka przetartych
pomidorów1 mały
liść laurowy1 łyżeczka
oregano2 łyżki posiekanej świeżej
bazyliisól,
pieprzW średniej wielkości garnku, rozgrzewamy, na średnim ogniu,
oliwę z oliwek. Dodajemy
czosnek i podsmażamy, aż uzyka złoty kolor, uważając aby go nie przypalić. Dodajemy rozdrobnione
pomidory,
sól,
pieprz,
oregano i
liść laurowy. Mieszamy i zmniejszamy ogień na niski. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 - 20 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy świeżej
bazylii. Gotowe!