Wykonanie
Skoro już postanowiłam upiec pizzę przydałby się sos, którym ją posmaruję. Potrzebne będą jedynie
pomidory,
czosnek i oczywiście
oregano, które jest podstawowym
ziołem dzięki któremu
sos pomidorowy nabierze wyjątkowego smaku i aromatu.Składniki:3 duże
pomidory,2 ząbki
czosnku,gałązka świeżego
oregano lub łyżeczka suszonego,
oliwa z oliwek,
cebula,3-4 liści świeżej
bazylii,
sól i
pieprzPrzygotowanie:
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w rondelku na
oliwie. Gdy
cebula nabierze złotego koloru dodajemy
pomidory i pokrojony w plasterki
czosnek. Następnie przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz pokrojonym
oregano i
bazylią. Całość dokładnie wymieszać i dusić bez przykrycia na małym ogniu, aby sok wyparował. Gdy w naczyniu zostanie miąższ i odrobina soku całość należy dokładnie zmiksować w blenderze. W ten sposób powinien powstać gęsty
sos pomidorowy. Doprawić do smaku, jeśli jest mało słony.