Wykonanie
Precz z
pomidorami z puszki, które są dobre tylko zimą. Powitajmy w naszej kuchni świeże
pomidory, prosto z ogródka i korzystajmy
póki mamy taką możliwość :)Ten niezwykle smaczny i aromatyczny sos, który zawiera niezwykle mało składników, jest idealny na ciepłe dni w ramach lekkiego obiadu lub kolacji. Można go podawać z dowolnym rodzajem
makaronu. Gorąco polecam :)
Składniki na ok. 4 porcje:6 dojrzałych
pomidorów2
cebule3-4 ząbki
czosnkuoliwasól,
pieprz,
bazylia,
oregano1.
Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 30 sekund po czym włożyć je do zimnej
wody. Usunąć skórki i pokroić na ćwiartki.2. Na patelni rozgrzać
oliwę. Podsmażyć pokrojoną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek.3. Dodać
pomidory, sporo
bazylii i
oregano i dusić ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszać, doprowadzając do rozpadnięcia
pomidorów.4. Na koniec duszenia sos przyprawić
solą i
pieprzem.5. Podawać z
makaronem.Smacznego! :)