ßßß Cookit - przepis na Garganelli z salsiccią i pomidorkami koktajlowymi

Garganelli z salsiccią i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Dzisiaj proponuję Wam kolejną pastę – pyszne pennette z salsiccią i pomidorkami koktajlowymi. Danie szybkie, proste, sycące i przede wszystkim smaczne. Macie ochotę?
Składniki na 2 osoby:
200 g pennette
20 pomidorków koktajlowych
150 g surowej kiełbasy-salsiccia
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
5 listków szałwi
parmezan jak chcesz
Przygotowanie:
Wstawiamy osoloną wodę na makaron, wsypujemy makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się woda, myjemy dokładnie pomidorki. Wkładamy do miski. Na czubku każdego z nich nacinamy nożem krzyżyk. Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2 min i odcedzamy. Obieramy ze skóry (dzięki sparzeniu nie sprawi nam to trudności).
Na patelnie wylewamy nitkę oliwy. Wrzucamy kiełbasę, z której zdejmujemy wcześniej flak i rozdrabniamy ją w palcach. Obsmażamy kawałeczki kiełbasy razem z czosnkiem i szałwią.
N astępnie dodajemy obrane pomidorki i rozdrabniamy widelcem.
Gotujemy sos przez parę minut. Odcedzamy i wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy z tartym serem zależnie od Waszego gustu.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
In the English version
Penne with salsiccia and cherry tomatoes
Ingredients for 2 people:
200 g pennette
20 cherry tomatoes
150 g of raw sausage-salsiccia
1 tablespoon olive oil
salt and pepper to taste
2 cloves of garlic
5 sage leaves
parmesan
Directions:
Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash the tomatoes. To peel, dip a few tomatoes at a time in boiling water for about half a minute. In a pan heat some olive oil and add the garlic. Bake until garlic is very translucent, add the salsiccia. Fry the sausage pieces with garlic. Then add the sage leaves and the peeled tomatoes and shredded with a fork. Stir to combine, and cook until thickened, 2 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates. Serve immediately.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/02/pennette-z-salsiccia-i-pomidorkami.html