Wykonanie
Scroll down for EnglishDzisiaj proponuję Wam kolejną pastę – pyszne pennette z salsiccią i
pomidorkami koktajlowymi. Danie szybkie, proste, sycące i przede wszystkim smaczne. Macie ochotę?
Składniki na 2 osoby:200 g pennette20
pomidorków koktajlowych150 g surowej
kiełbasy-salsiccia1 łyżka
oliwy z oliweksól i
pieprz do smaku2 ząbki
czosnku5 listków
szałwiparmezan jak chceszPrzygotowanie:Wstawiamy osoloną
wodę na
makaron, wsypujemy
makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się
woda, myjemy dokładnie
pomidorki. Wkładamy do miski. Na czubku każdego z nich nacinamy nożem krzyżyk. Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2 min i odcedzamy. Obieramy ze skóry (dzięki sparzeniu nie sprawi nam to trudności).
Na patelnie wylewamy nitkę
oliwy. Wrzucamy
kiełbasę, z której zdejmujemy wcześniej flak i rozdrabniamy ją w palcach. Obsmażamy kawałeczki
kiełbasy razem z
czosnkiem i
szałwią.
N astępnie dodajemy obrane
pomidorki i rozdrabniamy widelcem.
Gotujemy sos przez parę minut. Odcedzamy i wrzucamy
makaron do sosu i mieszamy. Podajemy z tartym
serem zależnie od Waszego gustu.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionPenne with salsiccia and cherry tomatoesIngredients for 2 people:200 g pennette20 cherry tomatoes150 g of raw sausage-salsiccia1 tablespoon
olive oilsalt and pepper to taste2 cloves of garlic5 sage leaves
parmesanDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash the tomatoes. To peel, dip a few tomatoes at a
time in boiling water for about half a minute. In a pan heat some
olive oil and add the garlic. Bake until garlic is
very translucent, add the salsiccia. Fry the sausage pieces with garlic. Then add the sage leaves and the peeled tomatoes and shredded with a fork. Stir to combine, and cook until thickened, 2 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates.
Serve immediately.