Makaron spaghetti w oliwie z oliwek, czosnku i pomidorkach koktajlowych ze świeżymi listkami bazylii i parmezanemNiesłychanie aromatyczny i apetyczny makaron łączy ze sobą zaledwie kilka składników, a efekt jest spektakularny. Aby tak było pamiętaj aby użyć składników dobrej jakości. Wystarczy kilka minut i mamy doskonałe danie. Gorąco polecam!Dla 2 osób przygotuj:1/2 opakowania makaronu spaghetti1 szklankę pomidorków koktajlowych1 garść świeżych listków bazylii2 ząbki czosnku1/4 szklanki i 1 łyżkę oliwy z oliwek1 garść piórek parmezanusól, pieprzUgotuj makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Czosnek posiekaj na drobną kosteczkę, pomidorki poprzecinaj na połówki. Gdy makaron się ugotuje, odcedź go z wody pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania.Do rozgrzanego garnka po gotowaniu makaronu wlej oliwę z oliwek, dodaj czosnek, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy czosnek lekko się zrumieni dodaj pomidorki, wymieszaj i po 30 sekundach dodaj makaron oraz 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.Całość dokładnie wymieszaj.Nałóż na talerze dodaj świeże listki bazylii i parmezan. Następnie skrop 1 łyżką oliwy z oliwek, dopraw świeżo mielonym pieprzem i podaj. Smacznego!