Wykonanie
Po suszeniu
pomidorów została mi miska miąższu
pomidorowego i gniazd nasiennych. Wyrzucić szkoda, na szybko wykorzystać taką ilość nie bardzo jest na co - co można więc zrobić? A no pyszny
sok pomidorowy. Część z Was pewnie się krzywi na samą myśl - taki
sok pomidorowy nie musi być wypity - może być bazą zup lub
sosów! :)
Składniki:miąższ z 5 kg
pomidorów podłużnych2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
pieprzu ziarnistego1/3 łyżeczki
soli1/2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
ostrej papryczki lub 1/5 świeżej
papryczki chilli1/4 łyżeczki mielonego
pieprzu1 nieduży
liść laurowyMiąższ i gniazda nasienne przekładamy do garnka. Dodajemy ząbki
czosnku,
liść laurowy,
ostrą papryczkę i ziarna
pieprz. Gotujemy około 30 minut na niewielkim ogniu, po czym przecieramy przez sito, pozbywając się pestek.Gładką masę przelewamy do garnka, doprawiamy
solą,
cukrem i mielonym
pieprzem. Gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze około 10 minut w miedzyczasie próbując soku - jeśli wyda Wam się nieodpowiednio doprawiony - doprawcie go wedle smaku. Można dodać również trochę
bazylii, jeśli macie ochotę.Sok przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy lub od razu używamy do zrobienia pysznej, pożywnej zupy.Smacznego :)