Wykonanie
Niesamowity
dżem! Słodki i pikantny, jednym słowem niebo w gębie. Namawiam Was do zrobienia tego
dżemu, jeśli chcecie
mieć w lodówce coś innego. Może być spożywany jako
przyprawa lub dodatek do czegokolwiek lub stosowany jako
masło na kanapkę. Stosuje go też jako dodatek do
serów twardych. Nadaje
serom pikantną i azjatycką nutę.
Składniki:1,5 kg
pomidorów7 ząbków
czosnku6 czerwonych
papryczek chili3,5 cm świeżego
imbiru700 gr
cukru180 ml
octu balsamicznegosól i
pieprzu do smakuPrzygotowanie:Obieramy
pomidory, kroimy w ćwiartki. Obieramy
czosnek i kroimy na mniejsze kawałki. Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je na kawałki.
Imbir obieramy i trzemy na tarce, na drobnych oczkach.Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub malaksera. Dodajemy
cukier,
ocet balsamiczny,
pieprz i
sól. Miksujemy na gładką masę i przelewamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu żeby
dżem się nie przypalił, częściej pod koniec. W czasie kiedy
dżem się smaży wyparzamy słoiczki i pokrywki. Kiedy
dżem jest gotowy przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy
dżemy jeśli chcemy je dłużej przechowywać i
mieć pewność, że
dżem się nie zepsuje. Ja pasteryzuje
dżemy w zmywarce.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)