Wykonanie
Bardzo lubię
miód, jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Bardzo często dodaje go do dań, które robię. Pasuje zarówno do słodkości jak i do
mięsa czy
sosów. Dzisiaj na obiad zrobiłam
filet z kurczaka w marynacie z
miodu i
sosu sojowego. Podałam go z warzywami i
ziemniakami. Wyszedł pyszny i bardzo aromatyczny obiad. Tak przygotowane
mięso jest soczyste, z nutą
słodyczy. Bardzo nam smakowało.Podczas smażenia powstała pyszna glazura, która otuliła całe
mięso swoim smakiem. Do
mięsa dodałam
miód od
Miody Polskie .Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 2 podwójne
filety z kurczaka- 2 łyżki
miodu Miody Polskie wielokwiatowego leśnego- 2 łyżki
sosu sojowego- 2 łyżeczki
przyprawy do kurczaka- 2 łyżeczki
czosnku granulowanego-
pieprz świeżo zmielony kolorowy- łyżka
oliwyWykonanie:Z
miodu,
sosu sojowego,
przyprawy do kurczaka,
czosnku,
pieprzu i
oliwy robimy marynatę, mieszamy wszystko w miseczce. Następnie kroimy filety na cztery części, mają być pojedyncze filety. Wkładamy do miski i zalewamy marynatą, mieszamy łyżką wszystko dokładnie, tak aby całe
mięso pokryło się marynatą i wstawamy na noc do lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię, ja robiłam na grilowej, i układamy filety. Smażymy na średnim ogniu, aż zrobią się miękkie i rumiane. Polewamy pozostałą marynatą
mięso podczas smażenia. Z marynaty powstanie taka glazura na
mięsie. Podajemy z warzywami,
ziemniakami,
ryżem.Smacznego :-)