Wykonanie
Większość przepisów, które są tu zamieszczane są propozycją na obiad, który można zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonale wiem, jak trudno jest zrobić pyszny obiad do pracy, gdzie nie ma możliwości jego podgrzania. Męczyłam się z tym tematem przez 2 lata. Teraz to właściwie pikuś, tak naprawdę nie ma w tym nic trudnego. Wystarczy zarezerwować około 20 minut dzień wcześniej i obiadek jest jak znalazł.Jedną z propozycji jest dzisiejszy przepis:
kasza gryczana z warzywami i grillowanym
kurczakiem. Zapraszam.
Składniki (na 1 osobę):
Kurczak:100 g
fileta z kurczakaząbek
czosnkułyżka
sosu sojowegooliwa z oliwekprzyprawy: odrobina
imbiru, pół łyżeczki
ostrej papryki,
sólPonadto:50 g
kaszy gryczanej (połowa 1 woreczka)połowa opakowania
mrożonych warzyw (ja użyłam
mieszanki meksykańskiej, może być jak najbardziej inna, dowolna)mała
cebulaoliwa z oliwek1.
Kurczaka kroimy w paski lub kostkę. Ząbek
czosnku wyciskamy lub drobno kroimy - dodajemy do
kurczaka. Przyprawiamy
imbirem,
ostrą papryką,
solą i polewamy
sosem sojowym. Marynujemy min. 1 godzinę (im dłużej tym lepiej).2.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną
cebulę. Do podsmażonej
cebuli dodajemy warzywa. Dusimy do miękkości (ok. 10 min) pod przykryciem.3. Do warzyw dodajemy
kaszę i smażymy ok. 2 minut.4.
Kurczaka smażymy na łyżeczce
oliwy z oliwek lub pieczemy w piekarniku do miękkości. Dodajemy do
kaszy.