Wykonanie
Składniki (3-4 porcje):250 gram surowego
łososia2
czerwone papryki2
marchewkiok 3 cm korzenia
imbiru1-2
papryczka chilli (zależy jak ostre lubimy)3 ząbki
czosnku200 g
makaronu (ja użyłam pszennych noodli, ale może być np.
makaron sojowy,
ryżowy, lub po prostu tagliatelle)2 łyżki
miodu1 łyżka
octu ryżowegosok z 1
limonkiok 4 łyżek
sosu sojowegook 50 gram
sezamu1 łyżka
olejuszczypiorek do dekoracjiPrzygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem i z opcją grzania od góry. Na najwyższą półkę piekarnika kładziemy
czerwone papryki.Do
łososia dodajemy
miód, 2 łyżki
sosu sojowego,
ocet ryżowy oraz sok wyciśnięty z połowy
limonki. Dokładnie wsmarowujemy marynatę w
rybę, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut.
Papryki w piekarniku powinno się obracać raz na jakiś czas, żeby równomiernie się upiekły. Skórka na paprykach może być nawet trochę czarna. Czas pieczenia to ok 20 minut.Na suchej patelni zrumienić
sezam – posmażyć kilka minut, aż ziarenka będą złociste.W międzyczasie obieramy
imbir ze skórki (najlepiej to zrobić łyżeczką) i siekamy w drobną kostkę.
Czosnek oraz
papryczkę chilli również należy drobno pokroić.
Marchewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Łososia wyjąć z piekarnika i delikatnie rozdzielić
mięso widelcem na mniejsze kawałki – nie zbyt drobno.
Papryki po wyjęciu z piekarnika zawinąć szczelnie w folię aluminiową i odstawić na ok 10 minut. Po tym czasie usunąć z nich skórkę (powinna bardzo łatwo odchodzić), gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę lub w paseczki.Na patelni rozgrzać
olej, następnie dodać
chilli,
czosnek i
imbir, chwilę podsmażyć. Dodać startą
marchewkę, smażyć kilka minut żeby zmiękła. Wrzucić
makaron, dokładnie wymieszać żeby wszystkie składniki się połączyły, dodać pozostały
sos sojowy (uwaga! może się okazać, że
sosu sojowego potrzeba dodać więcej niż jest w przepisie, żeby danie było odpowiednio doprawione) oraz sok z połówki
limonki. Dodać upieczoną
paprykę,
łososia oraz sos który powstał na dnie naczynia z pieczenia
ryby. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze ok 2-3 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Danie podawać od razu posypane sporą ilością
sezamu oraz posiekanego
szczypiorku.