Wykonanie
Składniki2 porcje200 g
łososiaokoło 100 g
makaronu ryżowego, np. o szerokości 2 mm1 łyżka
sezamu2
dymki (długa
cebulka ze
szczypiorkiem)1 łyżka drobno startego
imbiru1 ząbek
czosnkukawałek
papryczki chili (ilość do smaku, im papryczka większa tym łagodniejsza)
zioła:
mięta,
kolendra,
bazylia1 łyżka
oleju kokosowego (lub innego roślinnego)2 łyżeczki
oleju sezamowego1/4
limonki do podaniaMarynata do
łososia:3 łyżki
sosu sojowego + dodatkowo do podania1 łyżka
syropu klonowego lub
miodu2 łyżeczki
octu ryżowego lub soku z cytryny/limonkiPrzygotowanie
Łososia osuszyć papierowym ręcznikiem. Położyć skórką do dołu w małym naczyniu do zapiekania. Usunąć ości, np. pesetą. Wymieszać składniki marynaty i polać nią
łososia. Przewrócić na drugą stronę skórką do góry i zostawić na około 1/2 - 1 godzinę lub dłużej jeśli mamy czas.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wstawić
łososia i piec przez 18 minut. Po upieczeniu od razu zdjąć skórkę łącznie z brązową częścią pomiędzy
mięsem a skórką.
Mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym sosie (w ten sposób przygotowany
łosoś jest już gotowy do spożycia).
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, np. moczyć suchy
makaron przez 15 minut w wodzie, następnie wrzucić na wrzątek i gotować przez 1 minutę. Odcedzić na sitku, przelać chłodną
wodą.Przygotować resztę składników:
sezam włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając przez 2-3 minuty aż lekko się zrumieni, nie może się przypalić, bo będzie gorzki. Posiekać
dymkę, zetrzeć
imbir, drobno zetrzeć
czosnek, posiekać
papryczkę chili, przygotować
zioła.Do woka lub na patelnię wlać 1 łyżkę
oleju, gdy będzie gorący dodać starty
imbir,
czosnek i białe części
dymki. Smażyć przez minutę mieszając, pod koniec smażenia dodać
papryczkę chili. Następnie dodać 2 - 3 łyżki sosu z naczynia z
łososiem i
makaron ryżowy, wymieszać i chwilę razem podsmażyć mieszając. Dodać
łososia wraz resztą sosu z naczynia,
sezam,
olej sezamowy, zielone części
dymki i delikatnie wymieszać. Odstawić z ognia, dodać
zioła. Skropić
sosem sojowym i
limonką.