Wykonanie
Bardzo aromatyczny, lekko kwaśny, słodki i słony jednocześnie .. pyyychotaSkładniki:400 g
świeżego łososiaokoło 200 g
makaronu Mie2 łyżki
sezamu2
dymki (długa
cebulka ze
szczypiorkiem)1,5 łyżka drobno startego
imbiru2 ząbek
czosnkukawałek
papryczki chili (ilość do smaku)
zioła:
mięta,
kolendra,
bazylia1 łyżka
oleju kokosowego (lub innego roślinnego)1/4
limonki do podaniaMarynata do
łososia:6 łyżek
sosu sojowego + dodatkowo do podania2 łyżka
syropu klonowego lub
miodu4 łyżeczki
octu ryżowego lub
soku z limonkiPrzygotowanie:
Łososia dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ości, np. pesetą. Położyć skórą do dołu w worku do pieczenia. Wymieszać składniki marynaty i polać nią
łososia. Przewrócić na drugą stronę skórką do góry i zostawić na minimum godzinę (im dłużej tym lepiej, można na noc w lodówce).Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić
łososia i piec około 20 minut. Po upieczeniu od razu zdjąć skórkę łącznie z brązową częścią pomiędzy
mięsem a skórą.
Mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym sosie (w ten sposób przygotowany
łosoś jest już gotowy do spożycia).
Makaron Mie przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku, przelać chłodną
wodą.Przygotować resztę składników:
sezam włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając przez 2-3 minuty aż lekko się zrumieni, nie może się przypalić, bo będzie gorzki. Posiekać
dymkę, zetrzeć
imbir, drobno zetrzeć
czosnek, posiekać
papryczkę chili, przygotować
zioła- również delikatnie posiekać.Na patelnię wlać 1 łyżkę
oleju, gdy będzie gorący dodać starty
imbir,
czosnek i białe części
dymki. Smażyć chwilę mieszając, w połowie smażenia dodać
papryczkę chili. Następnie dodać 2 – 3 łyżki sosu z naczynia z
łososiem,
makaron, wymieszać i chwilę podgrzewać mieszając. Dodać
łososia wraz resztą sosu,
sezam, zielone części
dymki (
szczypior) i delikatnie wymieszać. Odstawić z ognia, dodać
zioła. Podawać skrapiając
sosem sojowym i
limonką.