Wykonanie
Składniki2 porcje:
Kurczak w marynacie:1 pojedyncza
pierś kurczaka1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 - 1 łyżeczki
ostrej papryki2 ząbki
czosnku1 łyżka
soku z cytryny lub
limonki1 łyżka startego
imbiruAnanas w marynacie:1 mały lub średni świeży
ananas2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka płynnego
miodu2 łyżeczki
cukru trzcinowego2 łyżki
octu ryżowegosok z 1/2
limonki lub
cytrynyoraz:2 łyżki
oleju roślinnego1 duża
papryczka chili3 gałązki
szczypiorku lub 2
dymkiPrzygotowanie
Kurczaka pokroić na paseczki, włożyć do miski, dodać składniki marynaty: szczyptę
soli,
papryki w proszku, starty
czosnek,
sok z cytryny,
imbir. Wymieszać i odstawić na pół godziny (lub dłużej - do czasu aż
mięso będzie w temperaturze pokojowej).Do drugiej miski włożyć kawałki obranego
ananasa i dodać resztę składników marynaty:
sos sojowy,
miód,
cukier,
ocet ryżowy,
sok z limonki. Wymieszać i odstawić na pół godziny.Do woka wlać 1 łyżkę
oleju lub
oliwy, podgrzać, dodać kawałki
kurczaka z marynatą i obsmażać przez około 3 - 4 minuty co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną świeżą
papryczkę chili i
szczypiorek pokrojony na 4 cm kawałki lub posiekaną
dymkę. Po obsmażeniu zdjąć wszystko z woka i wyłożyć na talerz.Do woka włożyć
ananasa bez marynaty (marynaty nie wylewać!), dodać 1 łyżkę
oliwy lub
oleju i obsmażać go przez około 2 - 3 minuty, wlewając po łyżce marynatę gdyby
ananas zaczynał przywierać do dna patelni.Na koniec wlać pozostałą marynatę, odłożonego
kurczaka, zagotować, trzymać jeszcze na ogniu przez chwilkę aby smaki się połączyły.WskazówkiDanie można podawać z
ryżem, skropić
olejem sezamowym i posypać świeżą
kolendrą.