ßßß Cookit - przepis na Stir-fry z kurczakiem, ananasem i chili

Stir-fry z kurczakiem, ananasem i chili

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
Kurczak w marynacie:
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 - 1 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżka startego imbiru
Ananas w marynacie:
1 mały lub średni świeży ananas
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki octu ryżowego
sok z 1/2 limonki lub cytryny
oraz:
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża papryczka chili
3 gałązki szczypiorku lub 2 dymki
Przygotowanie
Kurczaka pokroić na paseczki, włożyć do miski, dodać składniki marynaty: szczyptę soli, papryki w proszku, starty czosnek, sok z cytryny, imbir. Wymieszać i odstawić na pół godziny (lub dłużej - do czasu aż mięso będzie w temperaturze pokojowej).
Do drugiej miski włożyć kawałki obranego ananasa i dodać resztę składników marynaty: sos sojowy, miód, cukier, ocet ryżowy, sok z limonki. Wymieszać i odstawić na pół godziny.
Do woka wlać 1 łyżkę oleju lub oliwy, podgrzać, dodać kawałki kurczaka z marynatą i obsmażać przez około 3 - 4 minuty co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną świeżą papryczkę chili i szczypiorek pokrojony na 4 cm kawałki lub posiekaną dymkę. Po obsmażeniu zdjąć wszystko z woka i wyłożyć na talerz.
Do woka włożyć ananasa bez marynaty (marynaty nie wylewać!), dodać 1 łyżkę oliwy lub oleju i obsmażać go przez około 2 - 3 minuty, wlewając po łyżce marynatę gdyby ananas zaczynał przywierać do dna patelni.
Na koniec wlać pozostałą marynatę, odłożonego kurczaka, zagotować, trzymać jeszcze na ogniu przez chwilkę aby smaki się połączyły.
Wskazówki
Danie można podawać z ryżem, skropić olejem sezamowym i posypać świeżą kolendrą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/kurczak_z_ananasem_stir_fry/przepis.html