Wykonanie
Lubimy chińszczyznę, lubimy mieszać smaki i kombinować...Poniższy przepis jest zainspirowany przepisem ze strony kwestiasmaku.com .Składniki dla 2 osób:1 mała
pierś z kurczaka lub połówka dużejpół małego
ananasamłoda cebulka razem ze
szczypiorkiemmałe
chili2 ząbki
czosnku2 cm
imbirulimonka1 łyżeczka
pieprzu cayenne4 łyżki
sosu sojowegołyżka
cukru trzcinowegołyżka
octu ryżowegołyżka
oleju sezamowegooliwa do smażeniagarść
kolendryszklanka
ryżu basmatiszczypta
szafranuKurczaka kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z wyciśniętym
czosnkiem, startym
imbirem, 2 łyżkami
sosu sojowego,
sokiem z połowy
limonki,
pieprzem cayenne, odstawiamy na godzinkę albo dłużej do lodówki.
Ananasa kroimy na małe kawałki, mieszamy z 2 łyżkami
sosu sojowego,
sokiem z połowy
limonki,
cukrem,
octem, odstawiamy na godzinkę albo dłużej do lodówki.W woku rozgrzewamy
oliwę, obsmażamy kawałki
kurczaka,
ananasa, wlewamy obydwie marynaty, dodajemy pokrojoną
cebulkę ze
szczypiorem, pokrojone na paseczki
chili (bez pestek), polewamy
olejem sezamowym, posypujemy
kolendrą (ja akurat nie miałam) i podajemy z
szafranowym ryżem basmati.
Ryż szafranowy - szczyptę
szafranu zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy szklankę
ryżu, gotujemy pod przykryciem 7 minut.