Wykonanie
Składniki:- 300g
piersi z kurczaka- 2 ząbki
czosnku- 1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki
ostrej papryki- kawałek świeżego
imbiru-
sok z cytryny- 2 łyżki
sosu sojowego- 3/4 puszki
ananasa- 1 łyżka
miodu- 1 łyżka
cukru trzcinowego- 2 łyżki
octu ryżowego- 1 łyżka
mąki kukurydzianej-
sól i
pieprz-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy go z wyciśniętym
czosnkiem,
paprykami, 1 łyżką
soku z cytryny, startym
imbirem, lekko przyprawiamy
solą i
pieprzem i odstawiamy na 10 min.2.
Ananasa kroimy również w kostkę, mieszamy go z
miodem,
cukrem,
octem,
sosem sojowym i
sokiem z połowy
cytryny oraz 1/2 szklanki
syropu ananasowego z puszki, odstawiamy na 10 min.3. Następnie
kurczaka podsmażamy na
oleju, gotowy wykładamy na talerz.4. Na patelnie wykładamy
ananasa, najpierw bez marynaty, podsmażamy. Później dodajemy marynatę,
mięso,
mąkę z odrobiną zimnej
wody, smażymy aż sos zgęstnieje.5. Danie podajemy z
ryżem oraz
sałatką z
rukoli i
pomidorów.Inspiracje: greenteaforbreakfast