ßßß Cookit - przepis na Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs

Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs

nazwa

Wykonanie

Share the post "Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs"
Jestem ogromną fanką mięsa z kaczki i wciąż poszukuję nowych możliwości jej przyrządzenia. Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka Mateusza Gesslera pt. „Moja kuchnia polska” gdzie znalazłam wiele fajnych i bardzo łatwych przepisów. Kaczka wpadła mi w oko już przy pierwszym przeglądaniu książki, więc postanowiłam ją sprawdzić. Takim tez sposobem powstały udka kacze, najpierw marynowane w mieszance miodowej z dodatkiem, sosu sojowego i kilku innych aromatycznych przypraw, a następnie upieczone w rękawie. Udka wyszły bardzo fajne, mięciutkie i soczyste. Jedyne co zmieniłam w stosunku do receptury z książki to wydłużyłam czas pieczenia, żeby wręcz rozpływały się w ustach. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
(2 porcje)
Składniki:
4 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego imbiru
sól, pieprz
Przygotowanie:
W większej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i do tak powstałej marynaty włóż udka. Odstaw je na całą noc do lodówki.
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
Przełóż udka wraz z marynatą do rękawa foliowego i włóż do piekarnika. Piecz przez 80-90 minut, do miękkości.
Smacznego!
Recipe in English
Honey duck legs
(2 servings)
Ingredients:
2 duck legs
4 tablespoons honey
4 tablespoons soy sauce
2 tablespoons lemon juice
2 cloves garlic, minced
1 teaspoon paprika
1 teaspoon ground ginger
salt pepper
Preparation:
In a medium bowl, mix all ingredients and add duck legs. Place in the fridge and marinate overnight.
Preheat the oven 180 oC.
Place duck legs along with marinade in baking foil bag or covered baking dish and place in the oven. Bake for 80-90 minutes, until tender.
Enjoy!
Share the post "Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs"
Źródło:http://karmelowy.pl/miodowe-udka-z-kaczki-honey-duck-legs