Wykonanie
Share the post "
Miodowe udka z
kaczki / Honey duck legs"Jestem ogromną fanką
mięsa z kaczki i wciąż poszukuję nowych możliwości jej przyrządzenia. Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka Mateusza Gesslera pt. „Moja kuchnia polska” gdzie znalazłam wiele fajnych i bardzo łatwych przepisów.
Kaczka wpadła mi w oko już przy pierwszym przeglądaniu książki, więc postanowiłam ją sprawdzić. Takim tez sposobem powstały udka kacze, najpierw marynowane w mieszance miodowej z dodatkiem,
sosu sojowego i kilku innych aromatycznych przypraw, a następnie upieczone w rękawie. Udka wyszły bardzo fajne, mięciutkie i soczyste. Jedyne co zmieniłam w stosunku do receptury z książki to wydłużyłam czas pieczenia, żeby wręcz rozpływały się w ustach. Zapraszam!Scroll down for recipe in English
(2 porcje)Składniki:4 łyżki
miodu4 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
soku z cytryny2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka mielonego
imbirusól,
pieprzPrzygotowanie:W większej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i do tak powstałej marynaty włóż udka. Odstaw je na całą noc do lodówki.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Przełóż udka wraz z marynatą do rękawa foliowego i włóż do piekarnika. Piecz przez 80-90 minut, do miękkości.Smacznego!
Recipe in EnglishHoney duck legs(2 servings)Ingredients:2 duck legs4 tablespoons honey4 tablespoons soy sauce2 tablespoons lemon juice2 cloves garlic, minced1 teaspoon
paprika1 teaspoon ground gingersalt pepperPreparation:In a medium bowl, mix all ingredients and add duck legs. Place in the fridge and marinate overnight.Preheat the oven 180 oC.Place duck legs along with marinade in baking foil bag or covered baking dish and place in the oven. Bake for 80-90 minutes, until tender.Enjoy!
Share the post "
Miodowe udka z
kaczki / Honey duck legs"