ßßß


Pada i pada, więc usłoneczniamy chociaż talerze. Kurczak w wersji egzotyczniejszej niż pogoda. Sos ze słodkim mango, ostrym imbirem i sosem sojowym, do tego pęczek świeżej bazylii. Fajne to, proste to i do ryżu w sam raz.(2-3 porcje)1 podwójna PIERSI Z KURCZAKA (lub INDYKA)1 miękkie, dojrzałe MANGO200 ml BULIONU (lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego)1 łyżka MĄKI ZIEMNIACZANEJpęczek posiekanej ŚWIEŻEJ BAZYLIIMARYNATA:1 łyżka drobno posiekanego IMBIRU2 ząbki CZOSNKU, przeciśnięte przez praskę2 łyżeczki MIODU2 łyżki SOSU SOJOWEGO2 łyżki OCTU RYŻOWEGO/WINNEGO1 płaska łyżeczka IMBIRU I SŁODKIEJ PAPRYKI3 łyżki OLIWY Z OLIWEK/ OLEJU KOKOSOWEGODO PODANIA:RYŻ BASMATI/JAŚMINOWYKASZA BULGUR/ JĘCZMIENNAnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Kurczaka kroimy w cienkie, 1cm fileciki, delikatnie rozbijamy je tłuczkiem i przekładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 20-30 minut. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Zamarynowane filety wraz z marynatą podsmażamy na rozgrzanej patelni 2 minuty z każdej strony (do zrumienienia) i przekładamy do żaroodpornego naczynia z przykrywką. Na wciąż gorącą patelnię z resztkami marynaty wlewamy bulion/wodę i stopniowo, wciąż energicznie mieszając dosypujemy mąkę ziemniaczaną, tak by nie powstały grudki ( najlepiej zrobić to przy użyciu trzepaczki), doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso, dodajemy mango i połowę posiekanej bazylii. Całość przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 25 minut. Przed podaniem posypujemy resztą posiekanej bazylii.. Gotowe!
zapiekanka z wołowiną i ziemniaczkami
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi gruszkami i żurawiną
szybkie curry z kurczakiem i bakłażanem
szaszłyki z kurczakiem, cukinią, papryką i miętąPodziel się: