Wykonanie
Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni arabskiej i jest bardzo smaczne. Jeśli tylko ktoś lubi dania jednogarnkowe, gdzie wszystko mozna wrzucić i ze sobą wymieszać, ten pilaw jest odpowiednim przepisem. Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja można więc podzielić je na pół.
Składniki:1,5 szklanki
ryżu długoziarnistegopół kilograma
wołowiny2 duże
strąki paprykipół kilograma
cebuliduża główka
czosnku3 czubate łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1 łyżeczka mielonej
kurkumy3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego3 szklanki rosołu
oliwa do smażenia
pieprzW garnku rozgrzać 2 łyżki
oliwy, wsypać
ryż, wymieszać z
oliwą, przesmażyć mieszając około 4 minuty. Zdjąć z ognia, poczekać aż przestanie skwierczeć, wsypać mieloną
paprykę, dokładnie wymieszać. Zalać wrzącym rosołem, dodać
kurkumę i
koncentrat pomidorowy, wymieszać. Gotować na najmniejszym ogniu pod pokrywką do całkowitego wchłonięcia płynu.
Mięso i
paprykę pokroić na cienkie paski,
cebulę na dość grube półplasterki.
Czosnek obrać i posiekać.
Mięso wrzucić na patelnię, przesmażyć na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, wsypać
cebulę i
czosnek. Dusić pod przykryciem dopóki
mięso będzie miękkie. Wsypać pokrojoną
paprykę, dodać 1, 5 łyżeczki
soli. Dusić do całkowitej miękkości
mięsa, jeśli się wytworzy sos- odparować.
Mięso z warzywami przełożyć do garnka z
ryżem, wymieszać, przyprawić
solą i
pieprzem.Smacznego:)