ßßß
 
            
         0,7 kg chudej wołowiny6 sztuk suszonych pomidorów w zalewie oliwnej1 średnia cebula1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, dałam, bo miałam resztkę)2 - 3 ząbki czosnkusól, pieprzszczypta lub dwie ostrej paprykipapryka słodkaewentualnie 3 łyżki oliwy z pomidorówewentualnie 1 płaska łyżka mąki + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosuMięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć w dużym rondlu na oleju ( można dodać 3 łyżki oliwy z pomidorów), kiedy wytraci wilgoć i zacznie się smażyć dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć często mieszając przez 5 minut, następnie dodać sól, pieprz, papryki w proszku, zalać wrzątkiem w ilości, która przykryje mięso. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa ( u mnie około 40 minut).Pomidory pokroić na mniejsze części, w połowie gotowania mięsa wrzucić je do gulaszu, uzupełnić wywar do pożądanej ilości, gotować jeszcze około 20 minut.Pod koniec ewentualnie doprawić i zagęścić mąką.
0,7 kg chudej wołowiny6 sztuk suszonych pomidorów w zalewie oliwnej1 średnia cebula1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, dałam, bo miałam resztkę)2 - 3 ząbki czosnkusól, pieprzszczypta lub dwie ostrej paprykipapryka słodkaewentualnie 3 łyżki oliwy z pomidorówewentualnie 1 płaska łyżka mąki + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosuMięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć w dużym rondlu na oleju ( można dodać 3 łyżki oliwy z pomidorów), kiedy wytraci wilgoć i zacznie się smażyć dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć często mieszając przez 5 minut, następnie dodać sól, pieprz, papryki w proszku, zalać wrzątkiem w ilości, która przykryje mięso. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa ( u mnie około 40 minut).Pomidory pokroić na mniejsze części, w połowie gotowania mięsa wrzucić je do gulaszu, uzupełnić wywar do pożądanej ilości, gotować jeszcze około 20 minut.Pod koniec ewentualnie doprawić i zagęścić mąką.


