Wykonanie
Spaghetti to typowo włoskie danie. Po pizzy chyba najbardziej popularne na świecie. Najsłynniejszy rodzaj spaghetti to chyba spaghetti a’la bolognese. Prawdziwe spaghetti po bolońsku powinno się gotować nawet cztery godziny! Mój przepis jest dużo prostszy, szybszy i niestety nie jest oryginalną, włoską recepturą :)Składniki:
makaron spaghettioliwa z oliwekmielona
wołowinacebula2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 ząbki
czosnkupuszka pokrojonych
pomidorówstarty
parmezan (do posypania dania)
sólpieprzbazyliaSposób przygotowania:1.
Makaron gotujemy według przepisu, a w międzyczasie zajmijmy się poniższymi punktami :)2. Na patelnię wlewamy
oliwę i wrzucamy pokrojony w plasterki ząbek
czosnku.3. Jak tylko
czosnek się zarumieni, zdejmujemy go i na patelnię wrzucamy mieloną
wołowinę4. Przyprawiamy ją
pieprzem i
solą (możemy także dodać inne
przyprawy, według uznania, np.
bazylię) i smażymy, mieszając, aż odparuje
woda.5. W międzyczasie obieramy
cebulę i resztę
czosnku.6.
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
czosnek możemy przecisnąć przez praskę lub również posiekać.7. W misce miksujemy
pomidory z puszki oraz podsmażony
czosnek.8. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy, wrzucamy posiekaną
cebulę i smażymy przez kilka minut.9. Zeszkloną
cebulę dodajemy do
mięsa i mieszamy.10. Na tę samą patelnię na której smażyliśmy
cebulę, wrzucamy zmiksowane
pomidory oraz
czosnek i dusimy przez ok. 7 minut.11. Polecam przyprawić nasz sos
pieprzem,
solą oraz
bazylią :-)12. Na ugotowany
makaron układamy
mięso, polewamy sosem oraz posypujemy
parmezanem.13. Oczywiście przed podaniem
mięso można wymieszać z sosem oraz
makaronem :-)