Wykonanie
ciasto1/2 kg
mąki krupczatki50g
drożdży (1/2 kostki)3 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soli270ml
wodyfarsz:60 dag
pieczarek3-4
cebule1 główka
czosnku200g
koncentratu pomidorowego30dag
sera żółtego1 łyżka
ostrej paprykisól,
pieprz do smakuFarsz:
Pieczarki drobno pokroić i przesmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu,
sola i
pieprzem.
Cebulę drobno pokroić,
czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do
pieczarek. Następnie wsypać
paprykę i dodać
koncentrat pomidorowy.
Ser zetrzeć na tarce, wsypać do smażonego farszu, przemieszać i smażyć do chwili aż się rozpuści. Gotowy farsz warto przestudzić i dopiero wtedy nakładać na ciasto , w ten sposób unikniemy zbytniego nawilżenia ciasta. Jeżeli nie mamy takiej możliwości (czas nas
goni) to po prostu ostrożnie zwijamy.Ciasto: zagnieść wszystkie składniki, rozwałkować, nałożyć farsz na środek. Boki złożyć ku środkowi i zwinąć ciasto.Piec ok 30-40 minut w temp 180 stopni (aż wierzch ciasta zacznie się rumienić)