Wykonanie
Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza, więc postanowiłam zrobić coś rozgrzewającego. Moja pizza na cienkim cieście stała się już oklepana. Robiłam ją już z tyloma dodatkami, sami zobaczcie TUTAJ. W przepisach odłożonych do wykonania znalazłam recepturę na małe pizze z
paprykami. Źródłem jest Encyklopedia Kulinarna 3. Kuchnia włoska. (1989, Wydawnictwo Ten).
Przepis na ciasto nieco zmieniłam, dodając więcej
drożdży – ostatnio miałam problemy z wyrastaniem ciasta…Składniki na 4 mini pizze:3 szklanki
mąki50 g
drożdży200 ml letniej
wody4 łyżki
oliwysól,
cukier15 dag
sera żółtego6
pieczarek1/2
paprykimały słoiczek zielonych
oliwekSos:1 puszka
pomidorów krojonych1 łyżeczka
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzoregano,
bazyliamała
cebula, 2 ząbki
czosnkuPrzygotowujemy zaczyn z
drożdży. W małym garnuszku mieszamy je z łyżką
cukru, 3 łyżkami
wody i 2 łyżkami
mąki. Czekamy około 20 minut na wyrośnięcie. Następnie wsypujemy
mąkę do miski do wyrabiania ciasta. W środku kopczyka formujemy wgłębienie, do którego wlewamy
drożdże i 2 łyżki
oliwy. Dodajemy szczyptę
soli i zaczynamy mieszać ciasto ręką. Stopniowo dolewamy całą
wodę pamiętając przy tym, że musi ona
mieć około 24 stopni. Gdy ciasto jest już wyrobione na jednolitą masę, układamy je na posypanej
mąką stolnicy, dzielimy na 4 części i formujemy z nich kulki. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką przez około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę posypujemy
mąką. Wyrośnięte kulki ciasta smarujemy od
spodu pozostałą
oliwą i rozpłaszczamy na blasze. Ich środki muszą być nieco wklęsłe. Posypujemy je tartym
serem żółtym.
Następnie układamy plasterki
pieczarek…
Pokrojoną w drobne paseczki
paprykę…
Kilka
oliwek…
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.Podajemy z
sosem pomidorowym. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Do blendera wlewamy
pomidory, dodajemy
koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
cebulkę oraz
przyprawy. Miksujemy 1 minutę. Gotowe!