Wykonanie
Pizzę uwielbiam chyba w każdym wydaniu, te wiejskie są na pewno wśród moich ulubionych. Dziś prosta pizza z
kiełbasą,
pieczarkami,
pomidorami i
żółtym serem - idealna z
keczupem lub
sosem czosnkowym. Smacznego:)Polecam również moją wiejską pizzę z
jajkiem,
kiełbasą i
pomidorami. na dużą blaszkę pizzy:1/3 kostki
drożdży,2 szklanki
mąki,2 płaskie łyżeczki
cukru,pół łyżeczki
soli,3/4 szklanki ciepłej
wody,laska
kiełbasy,opcjonalnie mały
pomidor,kilka
pieczarek,
cebula,ew. 2 ząbki
czosnku,grubo starty
żółty ser (u mnie pokrojony w długie paski),2-3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,
oregano,suszona
bazyliacebulaMąkę osolić,
drożdże zasypać
cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać
wodę, wlać do
mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować
koncentratem pomidorowym, posypać
oregano i
bazylią. Plasterki
kiełbasy przesmażyć na patelni, odłożyć.
Pieczarki pokroić na plasterki, przesmażyć na patelni po
kiełbasie z
cebulą i
czosnkiem. Na pizzę nałożyć pokrojonego na kawałki lub w plastry
pomidora,
kiełbasę,
cebulę. Posypać
serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.