Wykonanie
Pierwszy raz pizzę z
jajkiem na twardo
jadłam we Włoszech. Wtedy na pizzy znalazła się również
mozzarella i
szynka parmeńska. Moja propozycja to polska wersja tego dania -
jajka połączyłam tu z
kiełbasą krakowską, polskim
serem i naszymi pysznymi
pomidorami. Smacznego:) na dużą blaszkę pizzy:1/3 kostki
drożdży,2 szklanki
mąki,2 płaskie łyżeczki
cukru,pół łyżeczki
soli,3/4 szklanki ciepłej
wody,kilka plasterków
kiełbasy,2 duże
pomidory,2
jajka na twardo,starty
żółty ser,2-3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,
oregano,
cebulaMąkę osolić,
drożdże zasypać
cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać
wodę, wlać do
mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować
koncentratem pomidorowym, posypać
oregano lub
przyprawą do pizzy. Nałożyć plastry
pomidora,
kiełbasy,
jajek i
cebulę pokrojoną w kosteczkę. Posypać
serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.