ßßß Cookit - przepis na wiejska pizza z jajkiem, kiełbasą i pomidorami

wiejska pizza z jajkiem, kiełbasą i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz pizzę z jajkiem na twardo jadłam we Włoszech. Wtedy na pizzy znalazła się również mozzarella i szynka parmeńska. Moja propozycja to polska wersja tego dania - jajka połączyłam tu z kiełbasą krakowską, polskim serem i naszymi pysznymi pomidorami. Smacznego:) na dużą blaszkę pizzy:
1/3 kostki drożdży,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody,
kilka plasterków kiełbasy,
2 duże pomidory,
2 jajka na twardo,
starty żółty ser,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oregano,
cebula
Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać wodę, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano lub przyprawą do pizzy. Nałożyć plastry pomidora, kiełbasy, jajek i cebulę pokrojoną w kosteczkę. Posypać serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/10/wiejska-pizza-z-jajkiem-kiebasa-i_17.html