Wykonanie
400 g
mąki20 g
drożdży200 ml
wody2 łyżeczki
cukru1 łyżka
olejupół łyżeczki
solikiełbasa wiejska podsuszana
por (kawałek ok 5 cm)
ser żółty1 łyżka
koncentratu pomidorowegooreganomajeranekDrożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
Mąkę wsypać do miski, dodać
cukier,
olej i
sól, wlać
wodę z
drożdżami i zagnieść ciasto.Z ciasta uformować kulkę, włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce.
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki,
Por drobniutko posiekać, Koncentrat wymieszać z 2 łyżkami
wody ,
majerankiem i
oregano.Ciasto rozwałkować cieniutko, ułożyć na dużej blaszce na papierze. Posmarować sosem z koncentratu, posypać
porem i ułożyć
kiełbasę. Posypać całość
startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st , piec ok 20 min.Podawać z
sosem czosnkowym.