Wykonanie
Jak się specjalnie nie napracować a zjeść coś naprawdę pysznego?Upiec pizzerki ;)U mnie tylko z
ketchupem i
serem, ale dodatki mogą być takie, jakie tylko sobie wymyślicie.Dosyć istotna jest grubość ciasta.Rozwałkowałam je bardzo cienko, dzięki
czemu tworzą się fantastycznepęcherze powietrza, a pizzerki są bardzo chrupiące.
Składniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
wody1/2 łyżki
oleju2 dkg
drożdżysólszczypta
cukruponadto:
ketchup i
ser żółtyWykonanie:
Mąkę wsypać do naczynia, posolić, pokruszyć
drożdże i posypać je odrobiną
cukru. Wlać
olej i
wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na obficie posypaną
mąką stolnicę i podzielić na 6 części. Każdą cienko rozwałkować. Ułożyć na blaszce posypanej
mąką (najlepiej na tej dołączonej do piekarnika).Każdą pizzerkę posmarować
ketchupem i posypać startym
żółtym serem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, 200C, ok 10 minut.