ßßß Cookit - przepis na Chrupiące domowe pizzerki

Chrupiące domowe pizzerki

nazwa

Wykonanie

Jak się specjalnie nie napracować a zjeść coś naprawdę pysznego?
Upiec pizzerki ;)
U mnie tylko z ketchupem i serem, ale dodatki mogą być takie, jakie tylko sobie wymyślicie.
Dosyć istotna jest grubość ciasta.
Rozwałkowałam je bardzo cienko, dzięki czemu tworzą się fantastyczne
pęcherze powietrza, a pizzerki są bardzo chrupiące.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka wody
1/2 łyżki oleju
2 dkg drożdży
sól
szczypta cukru
ponadto: ketchup i ser żółty
Wykonanie:
Mąkę wsypać do naczynia, posolić, pokruszyć drożdże i posypać je odrobiną cukru. Wlać olej i wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na obficie posypaną mąką stolnicę i podzielić na 6 części. Każdą cienko rozwałkować. Ułożyć na blaszce posypanej mąką (najlepiej na tej dołączonej do piekarnika).
Każdą pizzerkę posmarować ketchupem i posypać startym żółtym serem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, 200C, ok 10 minut.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/01/Chrupiace-domowe-pizzerki.html