ßßß Cookit - przepis na Pizza domowa z salami, papryką i oliwkami

Pizza domowa z salami, papryką i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Pizza domowa – temat rzeka – istnieją ich tysiące, bo w końcu w każdym domu robi się ją inaczej i u każdego ma swój niepowtarzalny smak. My też często zamiast zamawiać pizzę robimy własną. O dziwo przygotowanie pizzy nie jest aż tak pracochłonne. Wiadomo najdłużej zawsze schodzi z ciastem, ale jak już je robimy, warto część zamrozić i mieć na nagłą sytuację.
Składniki na ciasto (2 duże pizze):
400 g mąki + mąka do posypania
30 g świeżych drożdży
1 szklanka letniej wody
3 łyżki oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Składniki na sos pomidorowy:
przecier pomidorowy 0,5 l
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
Dodatki:
składniki mogą być dowolne, my robiliśmy pizzę z:
salami
oliwkami
papryką
cebulą
tartym serem żółtym
Wykonanie:
1. Przygotowanie ciasta
Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć i wsypać do letniej wody, wymieszać aż do rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę cukru. Ostawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, dodać sól. Wsypać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać rozczyn drożdży i dodać oliwę. Zagnieść ciasto do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeżeli będzie za lepkie podsypać mąką.
Przygotowane ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po godzinie jeszcze raz zagnieść ciasto i przekroić na dwa kawałki, rozwałkować i ukształtować.
2. Przygotowanie sosu
Cebulkę posiekać z czosnkiem, podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Zostawić do ostygnięcia
3. Finalne przygotowanie pizzy
Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować sos i rozłożyć składniki. Całość posypać startym serem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 -25 minut.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/pizza-domowa-z-salami-papryka-i-oliwkami