Wykonanie
Pizza domowa – temat rzeka – istnieją ich tysiące, bo w końcu w każdym domu robi się ją inaczej i u każdego ma swój niepowtarzalny smak. My też często zamiast zamawiać pizzę robimy własną. O dziwo przygotowanie pizzy nie jest aż tak pracochłonne. Wiadomo najdłużej zawsze schodzi z
ciastem, ale jak już je robimy, warto część zamrozić i
mieć na nagłą sytuację.Składniki na ciasto (2 duże pizze):400 g
mąki +
mąka do posypania30 g świeżych
drożdży1 szklanka letniej
wody3 łyżki
oliwyłyżeczka
soliłyżeczka
cukruSkładniki na
sos pomidorowy:
przecier pomidorowy 0,5 l1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
bazylii2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
cukru0,5 łyżeczki
soliDodatki:składniki mogą być dowolne, my robiliśmy pizzę z:
salamioliwkamipaprykącebulątartym
serem żółtymWykonanie:1. Przygotowanie ciastaPrzygotować rozczyn:
drożdże rozkruszyć i wsypać do letniej
wody, wymieszać aż do rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę
cukru. Ostawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, dodać
sól. Wsypać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać rozczyn
drożdży i dodać
oliwę. Zagnieść ciasto do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeżeli będzie za lepkie podsypać
mąką.Przygotowane ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Po godzinie jeszcze raz zagnieść ciasto i przekroić na dwa kawałki, rozwałkować i ukształtować.2. Przygotowanie sosu
Cebulkę posiekać z
czosnkiem, podsmażyć. Dodać
przecier pomidorowy i
przyprawy. Zostawić do ostygnięcia3. Finalne przygotowanie pizzyCiasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować sos i rozłożyć składniki. Całość posypać
startym serem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 -25 minut.