ßßß Cookit - przepis na Pieczarkowe serce z rukolą

Pieczarkowe serce z rukolą

nazwa

Wykonanie

Pizza jest jedną z tych potraw, którą lubię przygotować jak ktoś nas odwiedza ;) Prawda Riposto?! ;) Szybko się ją robi i jest jej na tyle dużo, aby kilka osób się najadło ;) Dlatego też, często pojawia się na naszym stole ;) Zresztą kto by nie lubił pizzy? ;) Przepis na podane ciasto znalazłam dawno temu tutaj . Chętnie po niego sięgam, bo jest niezawodny! Nie musimy czekać godzinami, aż ciasto wyrośnie. A! Zapomniałam dodać, że z tego przepisu powstanie pizza na grubszym, pulchnym cieście! Składniki znajdujące się na pizzy to kwestia naszego „smaczku”, albo po prostu zawartość lodówki ;) U mnie na pizzy często pojawiają się pieczarki, jakoś ostatnio często mam na nie ochotę ;)
Składniki:
Podane składniki wystarczą na dwie pizze serca o wymiarach około 20×20 cm.
na ciasto:
1,5 szklanki mąki
25 g drożdży
1,5 łyżki oliwy z oliwek
0,5 szklanki wody
¼ płaskiej łyżeczki cukru
¼ płaskiej łyżeczki soli
składniki na pizze:
1 duża cebula,
8-10 pieczarek
garść rukoli
10 dkg żółtego sera
sos:
200 ml zagęszczony sok pomidorowy
2 ząbki czosnku
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
pół łyżeczki cukru
oliwa
pieprz
sól
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, oliwę. Wkruszamy drożdże, wszystko mieszamy i dodajemy wodę. Zagniatamy ok 10 min., im dłużej tym lepiej. Ciasto nie powinno się lepić do rąk. W razie konieczności można je podsypywać mąką. Po wyrobieniu ciasta włączamy piekarnik (ma się nagrzać do 250°C), a ciastem wylepiamy posypane mąką foremki serce. W trakcie jak piekarnik będzie się nagrzewał, ciasto trochę podrośnie. Po kilku minutach smarujemy brzegi ciasta oliwą.
Sos: Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy zagęszczony sok pomidorowy, cukier, oregano, bazylię, pieprz i sól. Gotujemy około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Na koniec wierzch pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Na niego kładziemy starty ser, cebulę i pieczarki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 12-13 minut.
Bon apetit
!
Źródło:http://panismaczna.com/pieczarkowe-serce-z-rukola