Wykonanie
Pizza jest jedną z tych potraw, którą lubię przygotować jak ktoś nas odwiedza ;) Prawda Riposto?! ;) Szybko się ją robi i jest jej na tyle dużo, aby kilka osób się najadło ;) Dlatego też, często pojawia się na naszym
stole ;) Zresztą kto by nie lubił pizzy? ;) Przepis na podane ciasto znalazłam dawno temu tutaj . Chętnie po niego sięgam, bo jest niezawodny! Nie musimy czekać godzinami, aż ciasto wyrośnie. A! Zapomniałam dodać, że z tego przepisu powstanie pizza na grubszym, pulchnym cieście! Składniki znajdujące się na pizzy to kwestia naszego „smaczku”, albo po prostu zawartość lodówki ;) U mnie na pizzy często pojawiają się
pieczarki, jakoś ostatnio często mam na nie ochotę ;)
Składniki:Podane składniki wystarczą na dwie pizze
serca o wymiarach około 20×20 cm.na ciasto:1,5 szklanki
mąki25 g
drożdży1,5 łyżki
oliwy z oliwek0,5 szklanki
wody¼ płaskiej łyżeczki
cukru¼ płaskiej łyżeczki
soliskładniki na pizze:1 duża
cebula,8-10
pieczarekgarść
rukoli10 dkg
żółtego serasos:200 ml zagęszczony
sok pomidorowy2 ząbki
czosnkułyżeczka
oreganołyżeczka
bazyliipół łyżeczki
cukruoliwapieprzsólWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy
sól,
cukier,
oliwę. Wkruszamy
drożdże, wszystko mieszamy i dodajemy
wodę. Zagniatamy ok 10 min., im dłużej tym lepiej. Ciasto nie powinno się lepić do rąk. W razie konieczności można je podsypywać
mąką. Po wyrobieniu ciasta włączamy piekarnik (ma się nagrzać do 250°C), a
ciastem wylepiamy posypane
mąką foremki
serce. W trakcie jak piekarnik będzie się nagrzewał, ciasto trochę podrośnie. Po kilku minutach smarujemy brzegi ciasta
oliwą.Sos: Na
oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodajemy zagęszczony
sok pomidorowy,
cukier,
oregano,
bazylię,
pieprz i
sól. Gotujemy około 10 minut, aż sos zgęstnieje.Na koniec wierzch pizzy smarujemy
sosem pomidorowym. Na niego kładziemy
starty ser,
cebulę i
pieczarki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 12-13 minut.Bon apetit!