Wykonanie
Czy wiecie jakie święto obchodzimy 9 lutego?! :) Otóż jest to Międzynarodowy Dzień Pizzy! Mój mąż chyba na ten dzień wyczekuje z większą niecierpliwością, niż na własne urodziny ;) Jak wiecie, pizze mogą być przeróżne: na cienkim spodzie, na grubym, mniej chrupiące, bardziej pulchne itp. Oczywistym też jest, że jemy ją na ciepło (no może pomijając następny dzień rano, kiedy został jeden mały kawałek i nie chce się grzać piekarnika ;) ). Ale czy zawsze musi tak być? Nie! Dzisiaj, dla odmiany, chciałam zaproponować Wam wersję pizzy, która idealnie nadaje się do zabrania ze sobą do pracy, szkoły, na drugie śniadanie – PIZZERINKI. Naturalnie, wyśmienite są na ciepło, ale biorąc ją na wynos nic nie tracimy! Do tego jedna blacha, a
naje się cała rodzina! ;)
Składniki: na dużą blachę z piekarnikaCiasto:1,5 szklanki
mąki25 g
drożdży1,5 łyżki
oliwy z oliwek0,5 szklanki
wody¼ płaskiej łyżeczki
cukru¼ płaskiej łyżeczki
soliSos pomidorowy:połowa sosu na pizzę, a druga do smarowania na pizzę ;)puszka (400g)
pomidorów2 łyżki
czerwonego wina2 łyżeczki
przyprawy do pizzypół łyżeczki
brązowego cukru2 ząbki
czosnkułyżeczka
oreganołyżeczka
bazyliioliwapieprzsólWierzch:250 g
pieczarek1 mała
cebula75 g startego
żółtego serałyżeczka
oreganoWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy
sól,
cukier,
oliwę. Wkruszamy
drożdże, wszystko mieszamy i dodajemy
wodę. Zagniatamy ok 10 min., im dłużej tym lepiej. Ciasto nie powinno się lepić do rąk. W razie konieczności można je podsypywać
mąką. Po wyrobieniu ciasta włączamy piekarnik (ma się nagrzać do 250°C), a
ciastem wylepiamy posypane
mąką foremki
serce. W trakcie jak piekarnik będzie się nagrzewał, ciasto trochę podrośnie. Po kilku minutach smarujemy brzegi ciasta
oliwą.Sos: Na
oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodajemy
pomidory z puszki,
cukier,
oregano,
pietruszkę,
bazylię,
przyprawę do pizzy. Doprawiamy
pieprzem i
solą, jeśli będzie taka potrzeba. Tak przyprawione
pomidory smażymy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Całość miksujemy. Na koniec dodajemy
wino i mieszamy.
Pieczarki kroimy w plastry,
cebulę w piórka.Wierzch pizzy smarujemy
sosem pomidorowym. Na niego kładziemy
starty ser,
cebulę i
pieczarki.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na 250°C) na około 12-13 minut.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)