Wykonanie
Tak już jest u nas w domu, że pizza na
stole musi pojawiać się regularnie. Bynajmniej nie z mojego powodu. To mój mąż powinien należeć do grupy Anonimowych Pizzoholików.
Póki co takiej chyba nie ma, dlatego staram się czasami przygotować ten placek mu własnoręcznie. :) Przynajmniej wiem, co je. Ale skoro już go robię, to co mam sobie nie skorzystać. Na jedną połowę trafiły więc składniki, które ostatnio bardzo zasmakowały mi na pizzy we włoskiej pizzerii –
rukola i
szynka typu parmeńska (u mnie szwarcwaldzka). Za to mój mąż woli konkretniejsze smaki, dlatego na drugą połowę trafiły
ser brie,
schab (
wędlina) i
zielona papryka. Ależ nam to smakowało! Jedliśmy aż nam się uszy trzęsły!
Składniki:podane składniki wystarczą na pizzę wielkości blachy do piekarnika.Na ciasto: z przepisu na
pieczarkowe serce z
rukolą1,5 szklanki
mąki25 g
drożdży1,5 łyżki
oliwy z oliwek0,5 szklanki
wody¼ płaskiej łyżeczki
cukru¼ płaskiej łyżeczki
soliSkładniki na połówkę z
rukolą i
szynką szwarcwaldzką:3 plastry
pomidora3 plastry
szynki szwarcwaldzkiejgarść
rukoli50 g
startego seraSkładniki na połówkę z
rukolą i
szynką szwarcwaldzką:3 plastry
pomidora½ opakowania
sera brie (około 50-60 g)3 plastry
schabu (
wędliny)¼
czerwonej cebuli¼
papryki zielonej50 g
startego seraSkładniki na
sos pomidorowy z
winem (!):puszka (400g)
pomidorów2 łyżki
czerwonego wina2 łyżeczki
przyprawy do pizzyŁyżka
suszonej pietruszkipół łyżeczki
brązowego cukru2 ząbki
czosnkułyżeczka
oreganołyżeczka
bazyliioliwapieprzsólWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy
sól,
cukier,
oliwę. Wkruszamy
drożdże, wszystko mieszamy i dodajemy
wodę. Zagniatamy ok 10 min., im dłużej tym lepiej. Ciasto nie powinno się lepić do rąk. W razie konieczności można je podsypywać
mąką. Po wyrobieniu ciasta włączamy piekarnik (ma się nagrzać do 250°C), a
ciastem wylepiamy posypane
mąką foremki
serce. W trakcie jak piekarnik będzie się nagrzewał, ciasto trochę podrośnie. Po kilku minutach smarujemy brzegi ciasta
oliwą.Sos: Na
oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodajemy
pomidory z puszki,
cukier,
oregano,
pietruszkę,
bazylię,
przyprawę do pizzy. Doprawiamy
pieprzem i
solą, jeśli będzie taka potrzeba. Tak przyprawione
pomidory smażymy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Całość miksujemy. Na koniec dodajemy
wino i mieszamy.
Paprykę,
pomidora,
cebulę i
brie kroimy w plastry. Plastry
schabu dzielimy na mniejsze kawałki,Wierzch pizzy smarujemy
sosem pomidorowym, posypujemy
serem i układamy na całości
pomidory.Na połowie pizzy układamy
cebulę,
schab i
brie.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 12-13 minut. Około 1-2 minuty przed końcem pieczenia drugą połowę pizzy posypujemy
rukolą i dodajemy
szynkę szwarcwaldzką.Bon apetit!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)