ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka jak pizza

Zapiekanka jak pizza

nazwa

Wykonanie

Nie każdy z Nas ma kamień do pieczenia pizzy, bądź piec opalany drzewem, dlatego przepis na pizzę dostosowałam do swoich warunków. Wygląda jak zapiekanka a smakuje jak pizza.
Przepis na ciasto do pizzy mam z "Elementarza gotowania" 1/2004, a składniki na farsz dałam według własnego uznania.
Ciasto:
30 dag mąki
2 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej przegotowanej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
W połowie ciepłej wody rozpuszczam drożdże z cukrem, odstawiam. Mąkę przesiewam do garnka w którym będę wyrabiać ciasto, wlewam rozczyn i dodaję resztę składników. Wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie się odklejało od ręki i ścianek naczynia. Odstawiam do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość (jak to ciasto drożdżowe :)
W tym czasie gdy ciasto wyrasta zajmuję się farszem.
Składniki na farsz:
2 cebule - obrane pokrojone w piórka
15 szt. oliwek zielonych
15 dag pieczarek
10 dag wędliny (opcjonalnie)
20 dag sera na wierzch ( u mnie Edamski)
Cebule obieram, kroję w piórka przesmażam na 2 łyżkach oleju. Przekładam do miseczki. Pieczarki myję, kroję przesmażam na tej samej patelni co cebulę dodając do nich 1 łyżkę masła. Wystarczy, że odparują. Wędlinę kroję w kostkę, oliwki na połówki lub w krążki. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
Pasta pomidorowa do posmarowania ciasta
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
oregano świeże lub 1 łyżeczka suszonego
bazylia świeża 5 listków lub 1/2 łyżeczki suszonej
Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do przecieru. Świeże zioła przepłukać, drobno pokroić, przełożyć do przecieru, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto, przerabiam na stolnicy, następnie wałkuję lub rozciągam na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję pastą pomidorową
następnie dodaję kolejno składniki: cebulę, pieczarki, oliwki, wędlinę.
(jarska)
(lub z dowolną wędliną)
Wkładam do nagrzanego do 200st. piekarnika na 15 minut. Wyciągam posypuję serem i wkładam na kolejne 10 - 15 minut. Brzegi powinny być zrumienione i ser stopiony. Piekę tak ponieważ mój piekarnik jest bez termoobiegu.
Jeśli macie termoobieg dodajcie ser od razu i pieczcie około 20 minut do zrumienienia brzegów. Polecam.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/12/zapiekanka-jak-pizza.html