Wykonanie
Nie każdy z Nas ma kamień do pieczenia pizzy, bądź piec opalany drzewem, dlatego przepis na pizzę dostosowałam do swoich warunków. Wygląda jak zapiekanka a smakuje jak pizza.Przepis na ciasto do pizzy mam z "Elementarza gotowania" 1/2004, a składniki na farsz dałam według własnego uznania.
Ciasto:30 dag
mąki2 dag świeżych
drożdży3/4 szklanki letniej przegotowanej
wody2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
cukruszczypta
soliW połowie ciepłej
wody rozpuszczam
drożdże z
cukrem, odstawiam.
Mąkę przesiewam do garnka w którym
będę wyrabiać ciasto, wlewam rozczyn i dodaję resztę składników. Wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie się odklejało od ręki i ścianek naczynia. Odstawiam do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość (jak to
ciasto drożdżowe :)W tym czasie gdy ciasto wyrasta zajmuję się farszem.Składniki na farsz:2
cebule - obrane pokrojone w piórka15 szt.
oliwek zielonych15 dag
pieczarek10 dag
wędliny (opcjonalnie)20 dag
sera na wierzch ( u mnie Edamski)
Cebule obieram, kroję w piórka przesmażam na 2 łyżkach
oleju. Przekładam do miseczki.
Pieczarki myję, kroję przesmażam na tej samej patelni co
cebulę dodając do nich 1 łyżkę
masła. Wystarczy, że odparują.
Wędlinę kroję w kostkę,
oliwki na połówki lub w krążki.
Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.Pasta pomidorowa do posmarowania ciasta4 łyżki
przecieru pomidorowego1 ząbek
czosnkuoregano świeże lub 1 łyżeczka suszonego
bazylia świeża 5 listków lub 1/2 łyżeczki suszonej
Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do przecieru. Świeże
zioła przepłukać, drobno pokroić, przełożyć do przecieru, wymieszać.Wyrośnięte ciasto, przerabiam na stolnicy, następnie wałkuję lub rozciągam na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję pastą
pomidorowąnastępnie dodaję kolejno składniki:
cebulę,
pieczarki,
oliwki,
wędlinę.
(jarska)
(lub z dowolną
wędliną)Wkładam do nagrzanego do 200st. piekarnika na 15 minut. Wyciągam posypuję
serem i wkładam na kolejne 10 - 15 minut. Brzegi powinny być zrumienione i
ser stopiony. Piekę tak ponieważ mój piekarnik jest bez termoobiegu.Jeśli macie termoobieg dodajcie
ser od razu i pieczcie około 20 minut do zrumienienia brzegów. Polecam.