Wykonanie
Dziś pierwszy dzień wiosny z tej okazji coś kojarzącego się z ciepłem i słońcem czyli pizza. Nie znam nikogo kto jej nie lubi. Myślę, że sekret pizzy polega na tym, iż możemy sobie dowolnie komponować składniki na niej według własnego smaku i gustu. Ja proponuję dziś jej chyba najprostszą formę margharitę, a Wy oczywiście możecie ją modyfikować w dowolny sposób.
Z tej ilości ciasta wychodzą 2 pizze 30 cm.Składniki ciasto:25 g
drożdży,1/2 łyżeczki
cukru,250 ml ciepłej
wody,500 g
mąki,1 łyżeczka
soli,1 łyżeczka
oliwy.Składniki sos:500 g
pomidorów (ja poza sezonem używam z puszki),1 ząbek
czosnku,kilka łyżek
oliwy,
Sól,
Pieprz.Do tego
mozzarella, liście
bazylii,
oliwa,
oregano.Wykonanie ciasto:Do miski wrzucić
drożdże, dodać
cukier oraz zalać ciepłą
wodą. Pomieszać delikatnie, aby się
drożdże rozpuściły dodać
mąkę i
sól . Wyrobić i odstawić aż podwoi swoją objętość. To może zając chwilę w tym czasie przygotowujemy sos.Sos:Rozgrzać
oliwę w wysokim garnku. Musi być bardzo rozgrzana, dodać
pomidory pokrojone w kostkę a po chwili
czosnek. Smażyć około 5 min. Następnie przecedzić całość przez sito, trzeba pozbyć się nasionek ponieważ mogą popsuć smak. I wtedy znowu stawiamy na ogień doprawiamy i redukujemy sos.Ciasto:Kiedy ciasto już wyrosło wykładamy je na stolnicę i jeszcze raz wyrabiamy. Musi być gładkie i odchodzić od ręki. Musi być elastyczne. Jeżeli uznamy, że jest gotowe odstawiamy i przykrywamy, aby jeszcze raz podrosło. kiedy już to nastąpi wyciągamy ciasto na stolnicę formujemy kulę i wałkujemy na pożądaną grubość. Smarujemy blaszkę
oliwą. Nakładamy ciasto, smarujemy je
sosem pomidorowym, na to kładziemy pokrojoną w grube plastry odcedzoną
mozzarellę posypujemy
oregano i pieczemy 20-30 min w zalożności od piekarnika.Przed serwowaniem obsypujemy listkami
bazylii.