Wykonanie
Pyszna foccacia tym razem z
pomidorkami,
mozzarellą ,
bazylią i
czosnkiem. Coś wspaniałego do przekąszenia :) Zapraszam:)Ciasto:- pół kilo
mąki pszennej typ.650- ok 10gr
drożdży- 50 ml
oliwy z oliwek- solidna łyżka
soli- łyżeczka
cukru-250g ciepłej
wodyNadzienie:- 6
pomidorków koktajlowych- 125 g
mozzarelli- listki świeżej
bazylii-
sól,
pieprz,
czosnek do smakuNa początek ciasto .
Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłej
wody, dodać
cukier dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Sól rozpuszczamy w 50 ml ciepłej
wody ( z tej , którą mamy juz przygotowaną) .
Mąkę mieszamy z pozostałą
wodą i chwilę wyrabiamy po czym dodajemy zaczyn
drożdżowy i znów wyrabiamy- na koniec dodajemy
wodę z
solą i znów wyrabiamy przez 3-5 min . Na koniec dodajemy
oliwę i znów wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.30 min do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą rozwałkowujemy na szerokość blachy do pieczenia . Blachę smarujemy
oliwą , kładziemy na to ciasto i nakłuwamy widelcem. Posypujemy
solą ,
pieprzem, posiekanym lub przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Pomidorki kroimy w ćwiartki i rozsypujemy po cieście.
Bazylię drzemy na kawałeczki i rozsypujemy po pomidorkach.
Ser kroimy w kawałeczki i rozkładamy po cieście.Każdy placek pieczemy w temp.200C ( piekarnik góra- dół) na około 15 min.