Wykonanie
I my, choć z lekkim poślizgiem, świętowaliśmy Dzień Pizzy! Przepis na ciasto i sos pochodzi z książki " Pizza,
chleb i inne pyszności ", w kwestii dodatków - pełna improwizacja. Wyszło świetnie, polecam!
Składniki na ciasto:400 ml ciepłej
wody2 1/2 łyżeczki
drożdży instant1/4 łyżeczki
cukru500 g
mąki pełnoziarnistej (+
mąka do posypywania)łyżeczka
solioreganoSkładniki na sos:800 g
pomidorów z puszki (bez skórki)2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwekgarść świeżych liści
bazyliisóldowolne dodatki (u mnie:
pieczarki,
sery,
rukola,
boczek)
Wodę,
drożdże i
cukier wymieszać w dużej misce, odstawić na 5 minut. Następnie dodać
mąkę i
sól. Ugniatać ciasto ok. 10 minut, uformować kulę, przysypać
mąką i odstawić w misce przykrytej ściereczką na 2 godziny.Przygotować sos:
Pomidory (wraz z
sokiem) i
czosnek zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka, dolać odrobinę
wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, ok. 30 minut, do momentu aż sos stanie się gęsty. Dodać
oliwę,
bazylię i
sól do smaku.Po dwóch godzinach ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnąć palcami po całej powierzchni. Posypać ciasto
oregano i posmarować
sosem pomidorowym.Piec ok. 20-25 min. w temperaturze minimum 230 stopni, następnie ułożyć dodatki i piec kolejne 10 minut.Smacznego!