Wykonanie
Wielokrotnie wspominałam o mojej miłości do włoskiej kuchni. Mimo ze uwielbiam domową pizzę na grubym cieście, która jest szybsza i prostsza w wykonaniu, to kiedy mam ochotę na prawdziwie włoskie smaki, zawsze sięgam po ten przepis. Z podanych proporcji wychodzą 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm. Ja niestety nie mam jeszcze kamienia do pieczenia pizzy, ale na blaszce również wychodzi smaczna. Moimi dodatkami tym razem były
pomidory,
mozzarella,
parmezan i
bazylia. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)ciasto:600 g
mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),365 ml ciepłej
wody,24 g świeżych
drożdży,1 i 1/2 łyżki
oliwy,łyżeczka
soli,łyżeczka
cukrusos:puszka
pomidorów 400 g,łyżka
oliwy,mały ząbek
czosnku.łyżeczka
oregano,1/2 łyżeczki
soliZ podanych składników ciasta odjąć 1/3 szklanki
wody i łyżkę
mąki, dodać
cukier, wkruszyć
drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. W dużej misce umieścić
mąkę, rozczyn,
wodę,
oliwę i
sól. Wymieszać składniki i wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Po tym czasie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Sos: przecisnąć przez praskę ząbek
czosnku, przesmażyć go szybko na
oliwie, a następnie dodać resztę składników sosu. Sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 40 min. żeby mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec zmiksować sos blenderem. Wyrośnięte ciasto ugnieść kilka
razy i podzielić na 4 równe części, rozciągnąć je palcami na natłuszczonych blaszkach - można zrobić pizzę jeszcze cieńszą niż moja i ukształtować rant. Każdy placek posmarować sosem, a na nim ułożyć ulubione dodatki. Piec w najwyższej temperaturze piekarnika przez ok. 10-15 minut.