ßßß Cookit - przepis na Pizza doskonała, idealne ciasto

Pizza doskonała, idealne ciasto

nazwa

Wykonanie

Dziwny ten mój blog, do tej pory nie pisałam jeszcze o pizzy. Sprawa z pizzą wygląda następująco. Kiedyś byłam wielkim sympatykiem, w zasadzie to pożeraczem pizzy, a teraz jestem mniejszym. Lubię ją ale nie trzęsą mi się uszy kiedy jem. Jestem zwolennikiem nie za dużo, nie za mało i nie lubię abstrakcyjnych kombinacji. Ponoć pizza to danie dla biednych i można tam wrzucić wszystko, ale parówka, czy resztki z obiadu w postaci frytek to dla mnie za wiele. Jestem w tej kwestii zdecydowanie tradycjonalistką. Podstawą każdej pizzy jest ciasto. Moje jest świetne, ale do doskonałości to mi jeszcze daleko. Dlatego dzisiaj opisze sposób przygotowania ciasta przez kogoś kto jest absolutnie fenomenalny w tej materii. Do przyrządzenia absolutnie idealnego podkładu pod pizze potrzeba:
3 i 1/3 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
1 opakowanie suchych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Do miski najpierw przesiewa mąką, następnie wsypuje drożdże i sól i dokładnie miesza. Ingredienty ciasta nie są tak istotne jak sam sposób jego przygotowania. Następnie wlewa oliwę z oliwek, wodę i znowu miesza. Mieszanie wykonuje widelcem. Zagniata wstępnie ciasto w misce. Obsypuje mąką blat i zaczyna wykonywać magiczne ruchu zagniatające, które nadają ciastu sprężystości. W zasadzie to on to ciasto rozciąga. Przytrzymuje jedną dłonią, a drugą wyciąga. Kiedy ciasto jest wystarczająco sprężyste, robi z niego kulkę wkłada do miski i polewa całość oliwą z oliwek. Ciasto pod przykryciem zaczyna nabierać objętości. Kiedy ją zwiększy dwukrotnie, zostanie po raz kolejny delikatnie zagniecione, tak żeby oliwa się wchłonęła. Kolejnym krokiem owego specjalisty jest podzielenie ciasta na trzy kulki, które obsypuje mąką i odkłada na powierzchnię, także obsypaną białym proszkiem. Przykrywa je bawełnianą ścierką i odstawia znów do wyrośnięcia. Jak zrobią się dwa razy większe są już gotowe. Na obsypanym mąką blacie rozgniata palcami kolejne kulki na płaskie placki. Cała procedura, każdorazowo wydaje mi się jakiś tajemniczym rytuałem, ale na prawdę wysiłek włożony w cały ten proces jest wart efektu końcowego.
Pizza jest pieczona na kamieniu. Nie ma problemu z jego nabyciem. Ja kupiłam swój przez internet, razem z packą i radełkiem do krojenia. Koszt nie jest duży, a efekt... palce lizać. Jeśli ktoś jest amatorem pizzy powinien mieć takie coś w domu. Piekarnik rozgrzewam ile fabryka dała czyli w moim przypadku 250ºC, swoją drogą nigdy nie zastanawiałam się czy inne modele można bardziej.
Przed włożeniem pizzy do pieca, należy czymś "udekorować" ciasto. Najpierw sos. Sos jest prawie tak samo ważny jak ciasto. Ketchup na pizzy to polski wymysł i to bardzo nie trafiony. Sos pomidorowy robi się bardzo szybko i łatwo. Potrzebny jest tylko blender, miska i kilka składników:
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
cukier
oregano
sól
czarny pieprz
Wszystko trzeba zmiksować i finito. Sos nakładam z ominięciem brzegów, tak jak na obrazku. Na to sypię ser mozzarella (taki starty do zapiekania). U mnie w domu są z reguły trzy te same pizze. Pierwsza z boczkiem, której wielbicielem jest mój syn, druga z pepperoni (salami), a trzecia ze świeżymi listkami bazylii i mozzarellą kulką. Nauczyłam się jeść po jednym kawałku z każdej, jeśli mam gości to rodzai jest oczywiści więcej i szkoda jest przejeść się przy trzeciej.
Źródło:http://subiektywniewkuchni.blogspot.com/2013/07/pizza-doskonaa-idealne-ciasto.html