Wykonanie
Ciasto:- 2 szklanki
mąki do pizzy (do kupienia w dobrych sklepach)- 1/2 kostki
drożdży- 1 łyżka
oliwy z oliwek- szczypta
soli- zimna
woda - taka ilość ile zabierze
mąkaW misce łączymy wszystkie składniki aż powstanie nam kula z ciasta. Odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 15 minut), następnie ugniatamy ją raz jeszcze i znowu odkładamy na 15 minut.Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy w rękach okrąg (ja używam wałka i moja pizza niestety nie jest idealnie okrągła).Sos:- 2
pomidory- 1 łyżka przecieru- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżka
cukruWszystkie składniki mielimy ze sobą w blenderze aż będzie gładka masa. Jeżeli jest zbyt wodnista (od
pomidorów) to dodajemy więcej przecieru. Sosem smarujemy ciasto pizzy, nakładamy ulubione dodatki i wsadzamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Pod koniec dodajemy starty,
żółty ser i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.