Wykonanie
przepis własnySkładniki: na ciasto350g
mąki pszennej ( użyłam T750 )7g suchych
drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki
cukru220ml letniej
wody1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soliDrożdże wymieszać w osobnym garnuszku z
wodą i
cukrem, pozostawić do garowania.Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy
drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na wielkość blaszek. Odstawiłam i przygotowałam sos.Składniki na
sos pomidorowy:5 dużych
pomidorów ( sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę )2 ząbki
czosnku1 średnia
cebulagarść świeżej drobnej
bazylii,
oregano i odrobina
tymianu1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz do smakuNa patelni podsmażyłam drobno pokrojoną
cebulkę na złoty kolor, dodałam zmiażdżony
czosnek a następnie pokrojone
pomidory. Wszystko smażyłam do czasu aż odparował sok z
pomidorów a sos się lekko zagęścił. Dodałam
oliwę i doprawiłam
solą i
pieprzem oraz dodałam listki
ziół.Składniki na farsz:100g hiszpańskiego chorizo12 szt papryczki pfefferoni średnio pikantnej w zalewie octowej1 mała czerwona
papryczka chili12
pieczarek średniej wielkości200g startej
mozzarelliNa wcześniej przygotowanych blatach ciasta rozsmarowuję
sos pomidorowy, posypuję
ziołami jeśli nam nieco zostało. Dodaję obficie
ser mozzarellę, układam chorizo,
pieczarki, posiekaną czerwoną
papryczkę chili oraz zieloną pfefferoni - część pokroiłam ukośnie a część dodałam w całości.Rozgrzewam piekarnik do 180' wkładam pizze (każdą osobno) i piekę 20 minut.Z farszu można przygotować dwie pizze - Smacznego:)