Wykonanie
Pogoda za oknem nie zachęca do wychodzenia. Na takie deszczowe i 'śpiące' dni najprościej zasiąść przed dobrym filmem z pizzą w ręku. Można ja oczywiście zamówić z pizzerii, zapłacić za nią 5x tyle ile kosztują składniki na nią i zjeść pizze z ciasta wyglądającego (i smakującego) jak tektura. Można też skorzystać z mojego przepisu na pizzę o cieście chrupiącym, ale nie twardym. Dodatki można dobrać wedle uznania lub skorzystać z polecanych przeze mnie.PIZZA RAZ! z
salami,
mozzarellą i
suszonymi pomidorami.
ciasto:190 ml ciepłej
wody30 g
drożdży (z kostki, nie suszonych)350 g
mąki pszennej2 łyżki
oliwy z oliweksólsos pomidorowy:puszka
pomidorówpół
cebuli1 ząbek
czosnkupieprz,
sóloregano,
bazyliadodatki: (wedle uznania)kula
mozzarellipół
cebulisuszone pomidoryciasto:Do 190 ml ciepłej
wody (nie wrzątku - sparzymy
drożdże i nie urosną) dodać pokruszone
drożdże i wymieszać. Przesianą
mąkę wsypać do miski, dodać
drożdże,
sól oraz dwie łyżki
oliwy z oliwek. Zagnieść.Z ciasta uformować kulę, spód miski posypać
mąką. Ciasto włożyć do miski i przykryć bawełnianą ściereczką. Zostawić w ciepłym miejscu przez ok 45 min do wyrośnięcia.sos:
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na
oliwie, aż się zeszkli. Do wysokiego naczynia dodać
pomidory puszki,
cebulę, ząbek
czosnku oraz
przyprawy. Zblendować na gładką masę.Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować formując coś a'la okrąg (ja nie potrafię zrobić równego koła) i przełożyć na blachę.(Wygodnie jest wałkować ciasto także przez papier do pieczenia lub pergamin - wtedy ciasto nie przykleja się do wałka.)Na cieście rozsmarować
sos pomidorowy (jeśli zostanie to można użyć jako sos do upieczonej już pizzy - polecam!) i porozkładać dodatki. Ja położyłam plastry
salami, pokrojona
mozzarellę oraz
suszone pomidory i
cebulę pokrojoną w piórka.Posypać
przyprawami -
bazylią i
oregano.Pizzę wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 35-45 min.Smacznego! :)