ßßß
ciasto:190 ml ciepłej wody30 g drożdży (z kostki, nie suszonych)350 g mąki pszennej2 łyżki oliwy z oliweksólsos pomidorowy:puszka pomidorówpół cebuli1 ząbek czosnkupieprz, sóloregano, bazyliadodatki: (wedle uznania)kula mozzarellipół cebulisuszone pomidoryciasto:Do 190 ml ciepłej wody (nie wrzątku - sparzymy drożdże i nie urosną) dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, sól oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Zagnieść.Z ciasta uformować kulę, spód miski posypać mąką. Ciasto włożyć do miski i przykryć bawełnianą ściereczką. Zostawić w ciepłym miejscu przez ok 45 min do wyrośnięcia.sos:Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie, aż się zeszkli. Do wysokiego naczynia dodać pomidory puszki, cebulę, ząbek czosnku oraz przyprawy. Zblendować na gładką masę.Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować formując coś a'la okrąg (ja nie potrafię zrobić równego koła) i przełożyć na blachę.(Wygodnie jest wałkować ciasto także przez papier do pieczenia lub pergamin - wtedy ciasto nie przykleja się do wałka.)Na cieście rozsmarować sos pomidorowy (jeśli zostanie to można użyć jako sos do upieczonej już pizzy - polecam!) i porozkładać dodatki. Ja położyłam plastry salami, pokrojona mozzarellę oraz suszone pomidory i cebulę pokrojoną w piórka.Posypać przyprawami - bazylią i oregano.Pizzę wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 35-45 min.Smacznego! :)


