ßßß
Jaka jest Wasza ulubiona pizza?Ja chyba nie mogłabym się zdecydować. Uwielbiam chyba wszystkie dodatki jakie istnieją i w przeróżnych zestawieniach. No może z wyjątkiem pizzy hawajskiej, chociaż myślę, że i do niej się kiedyś przekonam ;)Nie muszę chyba nikogo namawiać do pizzy, bo przecież wszyscy ją kochamy :) Dziś przepis na pizzę bardzo klasyczną i popularną czyli Capricciosę. Rzadko zamawiam Capricciosę w pizzeriach, ponieważ nie mam zaufania do tamtejszych szynek, aczkolwiek bardzo chętnie przygotowuję ją w domu :)Z podanego przepisu na ciasto wyszły mi dwie cienkie pizze o średnicy ok 20cm, natomiast dodatki podaję na jedną z nich :)
Składniki:ciasto:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej0,5 łyżki oliwy1 łyżeczka soli3/4 szklanki ciepłej wody12,5g świeżych drożdżyszczypt cukrusos pomidorowy:1 puszka pomidorów bez skórkisól do smakucukier do smaku2 ząbki czosnku1 łyżeczka suszonych ziół (bazylia, oregano)świeżo mielony pieprz do smakudodatki:4-5 średnich pieczarekkilka plasterków szynki1 kulka mozzarelli - 125glistki bazyliiPrzygotowanie:W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier, a następnie zagęść 2 łyżkami mąki, wymieszaj i pozostaw na 10-15minut. Do miski wsyp mąkę z solą i wydrąż dołek. Wlej drożdże i oliwę, a następnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.W tym czasie przygotuj sos i dodatki, a także pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 250*C.Wszystkie składniki na sos zblenduj razem. Dodatki pokrój na mniejsze kawałki.Ciasto na pizzę przebij pięścią (odpowietrz), chwilę zagniataj i podziel na dwie części.Każdą z części rozwałkuj na placek o średnicy ok 20cm, posmaruj 2 łyżkami sosu pomidorowego, połóż 3/4 pokrojonej na kawałki mozzarelli, rozłóż kawałki szybki i pieczarki, a na koniec resztę mozzarelli. Pizzę piecz w piekarniku do zarumienienia (przez około 15-20 minut).Podawaj gorącą przyozdobioną listkami świeżej bazylii.Smacznego :)
