Wykonanie
Ostatnio liściasto u mnie...
jarmuż,
jarmuż i
jarmuż a nauczyłam się go w pracy... smakować i jeść, resztę domowej obróbki i pomysły to moja wena twórcza :) zresztą na
jarmuż pomysłów mam sto i niebawem zamierzam je wykorzystać a jakie to pomysły dowiecie się niedługoooo więc odwiedzajcie Małgosię i
śledźcie jej wenę :) Przyjemności!
przepis własnySkładniki: na ciasto350g
mąki pszennej ( użyłam T750 )7g suchych
drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki
cukru220ml letniej
wody1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soliDrożdże wymieszać w osobnym garnuszku z
wodą i
cukrem, pozostawić do garowania.Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy
drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na wielkość blaszek. Odstawiłam i przygotowałam sos.Składniki na
sos pomidorowy:5 dużych
pomidorów ( sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę )2 ząbki
czosnku1 średnia
cebulagarść świeżej drobnej
bazylii,
oregano i odrobina
tymianu1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz do smakuNa patelni podsmażyłam drobno pokrojoną
cebulkę na złoty kolor, dodałam zmiażdżony
czosnek a następnie pokrojone
pomidory. Wszystko smażyłam do czasu aż odparował sok z
pomidorów a sos się lekko zagęścił. Dodałam
oliwę i doprawiłam
solą i
pieprzem oraz dodałam listki
ziół.
Składniki: na farszugotowany do miękkości
jarmużblanszowane
brokułyposiekana w piórka
czerwona cebulaświeże listki
szałwiikilka plasterków
chilistarta
mozzarellarukola do dekoracjiNa wcześniej przygotowanych blatach ciasta rozsmarowuję
sos pomidorowy, posypuję
ziołami jeśli nam nieco zostało. Dodaję obficie
ser mozzarellę, układam
jarmuż,
brokuł, posiekaną
czerwoną cebulę oraz
chili. Rozgrzewam piekarnik do 250' wkładam pizze i piekę 6 minut.Smacznego:)