Wykonanie
Mimo, że we Włoszech pizza jest bardzo powszechnym daniem to prawdopodobnie podawali ją już starożytni Grecy. Podaje się ją często z
sosem pomidorowym,
ziołami,
serem i innymi dodatkami. Jako datę powstania przyjmuje się 1889 rok, kiedy w Neapolu piekarz przygotował specjalną potrawę dla królowej Małgorzaty. Od tej
pory została nazwana Margherita.Składniki na ciasto:- 2 szklanki
mąki pszennej- 4 łyżki
oliwy z oliwek (można też użyć
oleju)- szczypta
cukru,
soli- pół szklanki
wody- łyżeczka suchych
drożdżySkładniki na
sos pomidorowy:- puszka
pomidorów- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 1.5 łyżeczki suszonej
bazylii i
oregano- szczypta
soli,
pieprzu i
cukru- 2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęDodatkowe składniki:-
ser mozzarella-
szynka szwarcwaldzka-
brokułyPrzygotowanie:Do miski lub na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól oraz
drożdże i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki
oliwy oraz
wodę. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już odpowiednio wyrobione i nie przykleja się do rąk smarujemy go
oliwą. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
Brokuła myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka z
wodą. Gotujemy do momentu aż będzie miękki.
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki.W rondelku umieszczamy składniki na
sos pomidorowy, mieszamy i gotujemy przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy ponownie, wałkujemy i przekładamy na foremkę do pizzy lub inną foremkę. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni, wykładamy z piekarnika, smarujemy
sosem pomidorowym, nakładamy
brokuły,
szynkę szwarcwaldzką,
ser mozzarella i ponownie wkładamy do piekarnika na około 5 minut. Po tym czasie pizza powinna być gotowa. Powinna, gdyż to zależy od piekarnika w jakim pieczemy. Ewentualnie możemy przedłużyć czas pieczenia. Powodzenia:)Smacznego:)