ßßß Cookit - przepis na Pizza z brokułami, szynką szwarcwaldzką, serem mozzarella i sosem pomidorowym

Pizza z brokułami, szynką szwarcwaldzką, serem mozzarella i sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Mimo, że we Włoszech pizza jest bardzo powszechnym daniem to prawdopodobnie podawali ją już starożytni Grecy. Podaje się ją często z sosem pomidorowym, ziołami, serem i innymi dodatkami. Jako datę powstania przyjmuje się 1889 rok, kiedy w Neapolu piekarz przygotował specjalną potrawę dla królowej Małgorzaty. Od tej pory została nazwana Margherita.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek (można też użyć oleju)
- szczypta cukru, soli
- pół szklanki wody
- łyżeczka suchych drożdży
Składniki na sos pomidorowy:
- puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1.5 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
- szczypta soli, pieprzu i cukru
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Dodatkowe składniki:
- ser mozzarella
- szynka szwarcwaldzka
- brokuły
Przygotowanie:
Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz drożdże i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki oliwy oraz wodę. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już odpowiednio wyrobione i nie przykleja się do rąk smarujemy go oliwą. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
Brokuła myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy do momentu aż będzie miękki. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki.
W rondelku umieszczamy składniki na sos pomidorowy, mieszamy i gotujemy przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy ponownie, wałkujemy i przekładamy na foremkę do pizzy lub inną foremkę. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni, wykładamy z piekarnika, smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy brokuły, szynkę szwarcwaldzką, ser mozzarella i ponownie wkładamy do piekarnika na około 5 minut. Po tym czasie pizza powinna być gotowa. Powinna, gdyż to zależy od piekarnika w jakim pieczemy. Ewentualnie możemy przedłużyć czas pieczenia. Powodzenia:)
Smacznego:)
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/11/pizza-z-brokuami-szynka-szwarcwaldzka_10.html