Wykonanie
pizza na cienkim spodzie na podstawie przepisu Jamie'go Olivera z " Naked cheff"Ciasto wychodzi cienkie i chrupiące.
SkładnikiCiasto1 kg
mąki chlebowej0,5 l letniej
wody21 g suchych
drożdży ( 3
torebki po 7 g)ok 3 łyżeczek
soli1 łyżeczka
cukruoliwaSospuszka pokrojonych
pomidorówsól i
pieprzkilka ząbków
czosnkuoliwaoreganocebula pokrojona w kostkęDodatki - np.
mozzarella i liście
bazyliiPrzygotowaniePrzygotować sos:
Pomidory wraz z
sokiem przełozyć do rondelka. Dodać
cebulę,
czosnek,
sól,
pieprz,
oregano i kilka łyżek
oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos
zrobi się gęstyWyrobić ciasto:Metoda pierwsza tradycyjna:
Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać do niego letnią
wodę, wsypać
drożdże, kilka szczypt
soli i
cukier. Mieszać powoli widelcem, zagarniając
mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa zacznie przypominać ciasto, dokończyć wyrabianie rękami. Jeśli ciasto jest za suche, dolać
wody. Jeśli zbyt wilgotne - dosypać
mąki. Wyrabiać kilka minut.Metoda druga:
Mąkę przesiać , wsypać do misy robota,dodać pozostałe składniki i wyrabiać hakiem aż do dobrego połączenia składników. Połączone wyrabiać kolejne 4-5 minut. Wyjąć z misyZ ciasta uformować wałek i podzielić na 8 porcji. Przygotować 8 kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdy kwadrat folii wylać nieco
oliwy i rozsmarować. Kawałki ciasta obficie posypać
mąką. Rozwałkować cienko na placek ok 24 cm. Układać placki na posmarowanej folii i złożyć jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrozić na miesiąc.Przed upieczeniem strzepnąć nadmiar
mąki. Wyłożyć
sos pomidorowy, rozprowadzić łyżką . Nałożyć nieco
mozzarelli i porwanych liści
bazylii. W przepisie podano aby wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut.Ciasto wyrabiałam w robocie.Swoją pizzę piekłam na kamieniu , wcześniej nagrzewającym się przez ok 40 min w piekarniku nastawionym na 250 st. i ułożonym na najniższej półce. Placki pizzy układałam na papierze do pieczenia , i razem z papierem zsuwałam na kamień. Po 3-4 minutach, papier
spod pizzy wyciagałam a placek piekł się przez kolejne 3-4 minuty.