Wykonanie
Do zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia . Ciasto i zawartość
bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry pomysł, z którego chętnie skorzystałam.
Bułki są bardzo smaczne jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień też wszystkim smakowały. Trzeciego dnia nie było.
Składniki na ok 10 dużych
bułekCiasto500g kg
mąki chlebowej325g letniej
wody7 g suchych
drożdży1/2 łyżki
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwySospuszka pokrojonych
pomidorówsól i
pieprzkilka ząbków
czosnkuoliwaoreganocebula pokrojona w kostkęDodatki125 g
mozzarelli100 g dowolnej
szynkipęczek
bazyliistarty
parmezan do posypaniaPrzygotowaniePrzygotować sos:
Pomidory wraz z
sokiem przełozyć do rondelka. Dodać
cebulę,
czosnek,
sól,
pieprz,
oregano i kilka łyżek
oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos
zrobi się gęstyWyrobić ciasto:Metoda pierwsza tradycyjna:
Mąkę z
solą przesiać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. W kubeczku wymieszać
drożdże,
cukier i
oliwę i
wodę. pozostawić na parę minut, a następnie wlać do wgłębienia w
mące. Mieszać powoli widelcem, zagarniając
mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa zacznie przypominać ciasto, dokończyć wyrabianie rękami. Jeśli ciasto jest za suche, dolać
wody. Jeśli zbyt wilgotne - dosypać
mąki. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste.uformować kulę, umieścić w posypanej
mąka misce, przykryć ściereczka i umieścić w ciepłym miejscu, do czasu az ciasto podwoi objętość.Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości ok 1 cm.Ciasto równomiernie posmarować
sosem pomidorowym, ułożyć plastry
wędliny,
mozzarelli, posypać
bazylią i
parmezanem, zwinąć w rulon.
Ostrym nożem pokroić na plastry szerokości 2 cm. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut , aż bułeczki nieco podrosną. Piec w temperaturze 225 st C przez ok 15 minut. w maszynie do
chlebaCiasto można również wyrobić w maszynie do
chleba. Wkładamy wszystkie składniki w kolejności podanej w instrukcji (mokre, suche,
drożdże) Ustawiamy program wyrabianie i wyrastanie
ciasta drożdżowego, po wyjęciu postępujemy zgodnie z wyżej umieszczonym opisem.Smacznego!