Wykonanie
Już niebawem zacznie się sezon na
grzyby. Z okazji zbliżającej się jesieni, która jest moją ulubioną
porą roku, zapraszam na pizzę z karmelizowaną
cebulą i leśnymi
grzybami. Zazwyczaj pizzę przygotowuję się z dodatkiem
sosu pomidorowego, którym smaruje się ciasto przed pieczeniem, ale są też takie odmiany pizzy, gdzie rezygnuje się z tego dodatku, smarując tylko placek
oliwą. Ja dodatkowo obłożyłam go jeszcze plasterkami
czosnku. Pizza smakowała świetnie wraz z dodatkami i świeżymi
ziołami. Smacznego:) na ciasto (4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm):600 g
mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),365 ml ciepłej
wody,24 g świeżych
drożdży,1 i 1/2 łyżki
oliwy,łyżeczka
soli,łyżeczka
cukrudodatki:7-8
cebul,pół płaskiej łyżeczki
cukruoliwa (u mnie ekologiczna
oliwa z oliwek ze sklepu Smaki Ziemi),4-5 dużych ząbków
czosnku,ok. szklanki
suszonych grzybów,ok. 8-10 dużych plastrów ulubionej
szynki lub innej
wędliny (opcjonalnie)kilka gałązek świeżego
rozmarynu i
tymianku,
sól,
pieprz,
oregano,
bazyliaok. 8 łyżek startego
parmezanu i
mozzarelliopcjonalnie po garści
rukoli na każdą pizzęCiasto na pizzę przygotować według tego przepisu.
Cebulę pokroić w piórka i smażyć ją na bardzo małym ogniu wraz z z
tymiankiem,
solą i
pieprzem oraz
cukrem przez ok.30-40 minut (co jakiś czas mieszając).
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki i szybko przesmażyć wraz z
cebulą pod koniec jej smażenia. Każdy placek posmarować
oliwą, obłożyć cieniutkimi plasterkami
czosnku, posypać
oregano,
bazylią i
rozmarynem. Dodać
starty ser i ostudzoną
cebulę z
grzybami oraz pokrojoną w cienkie paski
wędlinę (przed pieczeniem można ją szybko przesmażyć). Ewentualnie posypać odrobiną dodatkowego
parmezanu, piec w najwyższej temperaturze piekarnika przez około 10-15 minut. Gotowe pizze posypać
rukolą.