ßßß

Już niebawem zacznie się sezon na grzyby. Z okazji zbliżającej się jesieni, która jest moją ulubioną porą roku, zapraszam na pizzę z karmelizowaną cebulą i leśnymi grzybami. Zazwyczaj pizzę przygotowuję się z dodatkiem sosu pomidorowego, którym smaruje się ciasto przed pieczeniem, ale są też takie odmiany pizzy, gdzie rezygnuje się z tego dodatku, smarując tylko placek oliwą. Ja dodatkowo obłożyłam go jeszcze plasterkami czosnku. Pizza smakowała świetnie wraz z dodatkami i świeżymi ziołami. Smacznego:) na ciasto (4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm):600 g mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),365 ml ciepłej wody,24 g świeżych drożdży,1 i 1/2 łyżki oliwy,łyżeczka soli,łyżeczka cukrudodatki:7-8 cebul,pół płaskiej łyżeczki cukruoliwa (u mnie ekologiczna oliwa z oliwek ze sklepu Smaki Ziemi),4-5 dużych ząbków czosnku,ok. szklanki suszonych grzybów,ok. 8-10 dużych plastrów ulubionej szynki lub innej wędliny (opcjonalnie)kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku,sól, pieprz,oregano, bazyliaok. 8 łyżek startego parmezanu i mozzarelliopcjonalnie po garści rukoli na każdą pizzęCiasto na pizzę przygotować według tego przepisu. Cebulę pokroić w piórka i smażyć ją na bardzo małym ogniu wraz z z tymiankiem, solą i pieprzem oraz cukrem przez ok.30-40 minut (co jakiś czas mieszając). Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki i szybko przesmażyć wraz z cebulą pod koniec jej smażenia. Każdy placek posmarować oliwą, obłożyć cieniutkimi plasterkami czosnku, posypać oregano, bazylią i rozmarynem. Dodać starty ser i ostudzoną cebulę z grzybami oraz pokrojoną w cienkie paski wędlinę (przed pieczeniem można ją szybko przesmażyć). Ewentualnie posypać odrobiną dodatkowego parmezanu, piec w najwyższej temperaturze piekarnika przez około 10-15 minut. Gotowe pizze posypać rukolą.