ßßß Cookit - przepis na Jesienna pizza z karmelizowaną cebulą i grzybami

Jesienna pizza z karmelizowaną cebulą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Już niebawem zacznie się sezon na grzyby. Z okazji zbliżającej się jesieni, która jest moją ulubioną porą roku, zapraszam na pizzę z karmelizowaną cebulą i leśnymi grzybami. Zazwyczaj pizzę przygotowuję się z dodatkiem sosu pomidorowego, którym smaruje się ciasto przed pieczeniem, ale są też takie odmiany pizzy, gdzie rezygnuje się z tego dodatku, smarując tylko placek oliwą. Ja dodatkowo obłożyłam go jeszcze plasterkami czosnku. Pizza smakowała świetnie wraz z dodatkami i świeżymi ziołami. Smacznego:) na ciasto (4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm):
600 g mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),
365 ml ciepłej wody,
24 g świeżych drożdży,
1 i 1/2 łyżki oliwy,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru
dodatki:
7-8 cebul,
pół płaskiej łyżeczki cukru
oliwa (u mnie ekologiczna oliwa z oliwek ze sklepu Smaki Ziemi),
4-5 dużych ząbków czosnku,
ok. szklanki suszonych grzybów,
ok. 8-10 dużych plastrów ulubionej szynki lub innej wędliny (opcjonalnie)
kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku,
sól, pieprz,oregano, bazylia
ok. 8 łyżek startego parmezanu i mozzarelli
opcjonalnie po garści rukoli na każdą pizzę
Ciasto na pizzę przygotować według tego przepisu. Cebulę pokroić w piórka i smażyć ją na bardzo małym ogniu wraz z z tymiankiem, solą i pieprzem oraz cukrem przez ok.30-40 minut (co jakiś czas mieszając). Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki i szybko przesmażyć wraz z cebulą pod koniec jej smażenia. Każdy placek posmarować oliwą, obłożyć cieniutkimi plasterkami czosnku, posypać oregano, bazylią i rozmarynem. Dodać starty ser i ostudzoną cebulę z grzybami oraz pokrojoną w cienkie paski wędlinę (przed pieczeniem można ją szybko przesmażyć). Ewentualnie posypać odrobiną dodatkowego parmezanu, piec w najwyższej temperaturze piekarnika przez około 10-15 minut. Gotowe pizze posypać rukolą.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/09/jesienna-pizza-z-karmelizowana-cebula-i.html