ßßß Cookit - przepis na Domowa pizza najpyszniejsza

Domowa pizza najpyszniejsza

nazwa

Wykonanie

Pizza to dla jednych typowy fast food, dla drugich smakołyk . Jest setki jej wersji smakowych. Każdy przygotowuje taką jaką lubi. Na grubszym lub wręcz przezroczystym cieście. Z dodatkami takimi czy innymi, każda wyborna, każda smakuje inaczej. Dla mnie jest tylko jeden warunek, musi być pyszne ciasto. Gdy się uda, dodatki, to rzecz drugorzędna.
Ciasto na pizzę (blaszka z wyposażenia piekarnika):
400 g mąki wrocławskiej
50 g swieżych drożdzy
2-3 łyżki oliwy
1 żółtko
3/4 szklanki ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
odrobina cukru
Sos do pizzy:
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz i ostra mielona papryka do smaku
Dodatki:
4 duże plastry szynki pokrojone w paseczki
500 g pieczarek
2 duże cebule
250 g plastrów żółtego sera ( ja użyłam morskiego)
2 p omidory
świeże listki bazylii
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać w miseczce z ciepłą wodą, dodać cukier, sól i 1 łyżeczkę mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn drożdży, zółtko i oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem oliwą, solą, pieprzem, oraz cukrem. Gotować przez około 10 minut. Na końcu dodać czosnek. Obrane pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i udusić w patelni na oliwie z dodatkiem soli. Ewentualnie usunąć nadmiar sosu, który puszczą pieczarki, po to, żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć mokrą dłonia na posmarowanej oliwą blaszce.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką , porozkładać kawałeczki szynki, plastry pomidora i listki bazylii. Po wierzchu posypać startym zółtym serem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃ i wstawić pizzę. Piec przez około 20-25 minut, aż spód będzie upieczony, a ser się rozpuści.
Wyjąć pizzę z piekarnika i podawać z pozostałym sosem pomidorowym. Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/03/domowa-pizza-najpyszniejsza.html