Wykonanie
Pizza to dla jednych typowy fast food, dla drugich smakołyk . Jest setki jej wersji
smakowych. Każdy przygotowuje taką jaką lubi. Na grubszym lub wręcz przezroczystym cieście. Z dodatkami takimi czy innymi, każda wyborna, każda smakuje inaczej. Dla mnie jest tylko jeden warunek, musi być pyszne ciasto. Gdy się uda, dodatki, to rzecz drugorzędna.
Ciasto na pizzę (blaszka z wyposażenia piekarnika):400 g
mąki wrocławskiej50 g swieżych
drożdzy2-3 łyżki
oliwy1
żółtko3/4 szklanki ciepłej
wodypłaska łyżeczka
soliodrobina
cukruSos do pizzy:1 puszka krojonych
pomidorów bez skórki 225 g1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego2 ząbki
czosnku wyciśniętego przez praskę2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
cukrusól,
pieprz i ostra mielona
papryka do smakuDodatki:4 duże plastry
szynki pokrojone w paseczki500 g
pieczarek2 duże
cebule250 g plastrów
żółtego sera ( ja użyłam morskiego)2 p
omidoryświeże listki
bazyliiSposób przygotowania:
Drożdże wymieszać w miseczce z ciepłą
wodą, dodać
cukier,
sól i 1 łyżeczkę
mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn
drożdży,
zółtko i
oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem
oliwą,
solą,
pieprzem, oraz
cukrem. Gotować przez około 10 minut. Na końcu dodać
czosnek. Obrane
pieczarki i
cebulę pokroić w plasterki i udusić w patelni na
oliwie z dodatkiem
soli. Ewentualnie usunąć nadmiar sosu, który puszczą
pieczarki, po to, żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć mokrą dłonia na posmarowanej
oliwą blaszce.Ciasto posmarować
sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone
pieczarki z
cebulką , porozkładać kawałeczki
szynki, plastry
pomidora i listki
bazylii. Po wierzchu posypać startym
zółtym serem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃ i wstawić pizzę. Piec przez około 20-25 minut, aż spód będzie upieczony, a
ser się rozpuści.
Wyjąć pizzę z piekarnika i podawać z pozostałym
sosem pomidorowym. Smacznego!