Wykonanie
Długo nie
pisałam, ale to dlatego, że naprawdę nie miałam czasu. Ostatnie dwa tygodnie były jak jazda na rollercoasterze, czyli sprawiały wiele radości jednak wymęczyły totalnie. Od dwóch tygodni jesteśmy już w czwórkę i próbujemy nauczyć się współżycia w rodzinie 2+2. Łatwo nie jest, oj nie, ale za to powodów do gotowania i pieczenia całe mnóstwo, brak jedynie czasu na napisanie postów. I na sen czasu stanowczo za mało :DDzisiejszy przepis powstał na dzień przed szczęśliwym rozwiązaniem, jednak wówczas nie zdążyłam zrobić zdjęć, a
potem wylądowałam w szpitalu i wówczas już nikt o tym nie myślał. Żałowałam, bo zupka była pyszna, z pewnością zasłużyła na swoje miejsce na blogu. Ale co się odwlecze...I tak oto dzisiaj prezentuję Wam przepis na przepyszny krem z
pomidorów.
Składniki na danie dla 4 osób:1,5 kg
pomidorów polnych1
papryka czerwona1 duża
cebula3 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwyłyżka
koncentratu pomidorowego1 szklanka
wody (ewentualnie)
zioła prowansalskie,
sól,
pieprzPomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w sporą kostkę.
Paprykę i
cebulę pokroić w kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlać
oliwę, podsmażyć na niej
czosnek,
cebulę i
paprykę. Do garnka wsypać
pomidory, dodać przesmażone na
oliwie warzywa i dusić na wolnym ogniu. Zblendować wszystko. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolać
wody, doprawić koncentratem i
przyprawami. Podawać z kleksem
śmietanowym i grzankami.